Cégvilág

Az elnökválasztásig Murdoch irányítja a Fox hírműsorait

Rupert Murdoch médiamágnás irányítja péntektől a Fox amerikai televízió hírműsorait egészen a novemberi elnökválasztásig. Murdoch pénteken kinevezte a republikánusokhoz közel álló televízió új vezetőit a szexuális zaklatással vádolt alapító elnök-vezérigazgató, Roger Ailes leváltása nyomán, de a hírterületet maga felügyeli.

A Fox hírtelevízió vezetését a 85 esztendős Murdoch - a Fox médiabirodalom tulajdonosa - egy hónappal ezelőtt vette át, miután Roger Ailes szexuális zaklatás vádja miatt távozni kényszerült a csatornától. Murdoch akkor azt hangsúlyozta, hogy ez egyúttal alkalom az újrakezdésre, és a Fox megújulását ígérte.

Pénteken azonban egyértelművé tette, hogy a Fox új korszakát, legalábbis pillanatnyilag, a régi gárdával képzeli el. Murdoch az eltávolított Ailes két bizalmas munkatársát nevezte ki a Fox News társelnökeivé: az 53 éves Bill Shine a hírterület és a gazdasági műsorok programigazgatója lesz, Jack Abernethy, aki eddig a Fox mintegy ötszáz rádióját irányította, péntektől a cég üzleti-pénzügyi irányításáért lesz felelős, beleértve a reklámtevékenységet is. Murdoch azonban a kinevezések ellenére sem vonul háttérbe: bejelentette, hogy az elnökválasztásig ő irányítja a Fox hírtelevízióját.

A Foxnak többek között gazdasági műsorokkal foglalkozó csatornája, és külön családi csatornája is van, filmekkel és szórakoztató programokkal.

Az anyavállalat, a 21th Century Fox vezetője továbbra is Rupert Murdoch, de mellette mind nagyobb szerepet vállal a cégbirodalom irányításában első házasságából született két fia, James és Lachlan Murdoch is.

A Fox televíziónál tapasztalható feszültség és nyugtalanság bő egy hónappal ezelőtt kezdődött, amikor Gretchen Carlson, a televízió egyik volt műsorvezetője szexuális zaklatással vádolta meg Roger Ailest és pert is indított ellene. A televízióban is belső vizsgálat indult, és egymás után jelentkeztek azok a női munkatársak, akiket állításuk szerint Ailes az elmúlt évtizedekben - állásért vagy előléptetésért cserében - szexuális "szolgáltatásokra" akart rávenni. Az ügyből az elmúlt évek egyik legnagyobb médiabotránya lett az Egyesült Államokban.

média USA Rupert Murdoch elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek