Cégvilág

Délben bezáratnák vasárnap a nagy boltokat

A kormány tervei szerint vasárnap csak délig tarthatnának nyitva a boltok. Aki nem húzza le a rolót, különadót fizethet.

A Népszabadság információi szerint kormányzati berkekben olyan elképzelés kering, miszerint törvényben szabályoznák, hogy az üzletek csak egy bizonyos időpontig (vasárnap egész pontosan 12 óráig) tarthassanak nyitva normál ügymenet mellett.

Amennyiben egy 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruház ezután is ki akarja szolgálni a vevőit,¬ úgy a délutáni forgalmának meghatározott részét befizettetnék vele pluszadóként. A Népszabadság cikke szerint a különadóként is felfogható sarcot lehet úgy kalibrálni, hogy lényegében ne érje meg nyitva tartani dél után.

Ezzel a hazai hátterű, kisebb üzletekből álló láncok járnának jól, melyek boltjainak alapterülete nem éri el a 400 négyzetmétert.

Úgy tudni, hogy az elképzelésről informálisan a nemzetgazdasági tárcánál már tudnak, de formális döntés még nem született. Varga Mihály tárcájánál állítólag visszafogott lelkesedéssel fogadták a vasárnapi fogyasztás elfojtását tervező ötletelést.

Ezzel párhuzamosan fut egy másik elképzelés is, amit Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a napokban nagy vonalakban a nagyérdemű elé tárt. E szerint egy évben csak hat alkalommal lehetne kötelezően¬ munkára fogni vasárnap a kiskereskedelmi dolgozókat, valamint vasárnapi munkavégzés esetén az azt következő szombatot a munkaadónak ki kellene adni pihenőnapként.

Egyelőre kérdéses, hogy a Kósa-féle csomagba bekerül-e a bérpótlék kérdése is – írja szombati számában a Népszabadság.

vasárnapi boltzár kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek