Cégvilág

Kéménygond fékezi a kazáncserét

A lehetségesnél lassabbnak ígérkezik a társasházak kazáncseréje a közös kémények miatt a Házfórum szakértői szerint. A probléma az, hogy a nagy hatásfokú, úgynevezett kondenzációs kazánok nem köthetők be olyan gyűjtőkéménybe, amelybe már hagyományos kazánt bekötöttek. Márpedig újonnan már csak kondenzációs kazán telepíthető, a telepítés miatt pedig nag valószínűséggel fel kell újítani a kéményt is.

Ez azt jelenti, hogy egy kazánt cserélő lakástulajdonosnak a teljes lakóközösség hozzájárulásán túl szüksége van azok részvételére is. „Természetesen senki nem kötelezheti a többi lakástulajdonost, hogy több százezer forintért ők is lecseréljék még működő kazánjukat a csak az egyikük által tervezett korszerűsítés érdekében” – mutatott rá Sárvári Marcell, a fórum vezető szakértője. Ugyanakkor – mint közleményében emlékeztet – Magyarországon az elmúlt egy évben többször is kaptak haladékot a lakástulajdonosok, hogy lecseréljék hagyományos vagy turbós készüléküket (a legutóbbit azért, hogy időhöz jussanak azok, akik még nem váltanának kazánt, de a következő egy-másfél évben várhatóan rákényszerülnek).

A kondenzációs berendezések a ventilláció segítségével a már felhasznált hőt visszaforgatják a rendszerbe, ami az amúgy távozó hővel melegíti a kazánba beáramló vizet, újrahasznosítva a hulladékhőt. Így ezek a készülékek az elavult régi készülékekhez képest akár háromszor-négyszer jobb energiahatékonysággal fűtik a lakásokat.

kémény kazán kazáncsere
Kapcsolódó cikkek