Cégvilág

Pálinka után itt a vodkaforradalom

Új italnagykereskedő jön, új gyár épül. A cégnév a Magyarországon kevéssé elterjedt ukrán vodkabrandre, a prémiumkategóriás Frankoffra utal.

Frankoff Hungary Zrt. néven jegyzett be új italnagykereskedő társaságot a cégbíróság. Az ötmillió forint alaptőkével létrehozott cég vezérigazgatója az érdi illetőségű Vass Karolina Omeljanyivna. A cégnév a Magyarországon kevéssé elterjedt ukrán vodkabrandre, a prémiumkategóriás Frankoffra utal.

Az ukrán vodkának szezonja van mostanában, januárban jegyezték be a szeszesital-gyártó AlcoWorld Zrt.-t, amelynek a vezérigazgatója Glus Oleksandr. A hírt először megszellőztető Hvg.hu értesülése szerint Glus családjának érdekeltsége az ukrán Nemiroff vodka. Glus Oleksandr magyarországi cége, az Alfa Investment Kft. lett mindenesetre az AlcoWorld többségi tulajdonosa, a másik két, a CBA üzletlánc befektetői köréhez köthető alapító – a CBA-Baldauf Kft., illetve a Lázár-Holding Kft. – egyaránt a részvények 20-20 százalékával rendelkezik.

Az AlcoWorld Zrt. Fényeslitke külterületén vodka- és likőrgyár építését tervezi, amit a kormány is erősen támogat. Egyrészt a beruházást a múlt hónapban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította, másrészt a befektetéshez szükséges iparterületet a Magyar Fejlesztési Bank leánya, a Regionális Fejlesztési Holding köteles eladni az AlcoWorldnek hektáronként legfeljebb nettó 15 millió forintért. Állami pénzből fejlesztik a vodkagyárat befogadó ipari parkot, amely vasúti összeköttetést is kap, szintén közpénzből.

alkohol vodka ital
Kapcsolódó cikkek