Cégvilág

Trumppal és az olimpiával verik át a gyanútlan netezőket

A teljes emailforgalom 57,3 százaléka volt spam a második negyedévben.

2016 második negyedévében a teljes emailforgalom 57,3 százaléka volt spam levél a Kaspersky Lab negyedéves jelentése szerint. Ez négy százalékos növekedést jelent 2015 ugyanezen időszakához képest, és egy százalékos növekedést az előző negyedhez képest.

Az elmúlt negyedben a politikai témák voltak a legérdekesebbek a spammelők körében. A közelgő amerikai választások és maguk az elnökjelöltek is kiváló lehetőséget adtak a csalók számára, hogy aktualitásokkal célozzák meg a felhasználókat. A negyed másik gyakori témája, amellyel a kiberbűnözők pénzt csaltak ki a sportrajongóktól, az olimpia volt.

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump lett a főszereplő a politikai spam levelek többségében. Ezekben az emailekben a spammelők megosztották a címzettekkel Trump egyedi pénzkeresési módszereit és azt javasolták nekik, hogy kövessék Trump példáját saját üzleti tevékenységeik során. Az emailben egy linkre kattintva a felhasználók még több információt szerezhettek. A link továbbvitte a címzettet egy kamu hírportál egyik cikkéhez arról, hogy hogyan gazdagodott meg Trump. Hogy a gyanútlan felhasználó is elkezdhessen pénzt keresni, ki kellett tölteni egy online nyomtatványt a személyes adataival. A felhasználó nem kapott semmilyen pénzt, de a kiberbűnözők értékes adatokat szereztek.

Trump olimpia hacker spam
Kapcsolódó cikkek