Cégvilág

Akár háromszáz forintot is elkérhetnek egy automatás kóláért a jövőben

A Nemzetgazdasági Minisztérium döntése értelmében lesz állami támogatás az ital- és ételautomaták online rendszerbe történő bekötéséhez – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető elmondta: a 2016. évi költségvetés módosításával már elhatároltak 1,5 milliárd forintot arra, hogy a kormány támogatást adhasson ezeknek az eszközöknek a beszerzéséhez. Azt tervezi a minisztérium, hogy az automaták regisztrációjából befolyt mintegy 900 millió forintot szintén állami támogatásra használja fel, vagyis a gépek online rendszerbe való bekötéséhez összességében több mint kétmilliárd forint áll majd rendelkezésre - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Ital- és Áruautomata-Szövetség elnöke, Szöllősi Balázs a lapnak elmondta, az üzemeltetés ötezer forintos havidíját ki kell gazdálkodniuk a vállalkozóknak, noha sok az olyan automata, amelyik havi 10 ezer forintos árréssel dolgozik. A 35 ezer automatából 3000-4000 túl régi ahhoz, hogy beszereljék ezeket az egységeket, de az üzemeltetők haladékot kaptak, így van idejük a korszerűsítésre.

A Magyar Nemzet által megszólaltatott cégek közül kettő azt mondta, a vállalkozók néhány száz forintos költséget tudnak kigazdálkodni a fogyasztói árak változtatása nélkül. Szerintük egy félliteres kóla ára így a mostani 230-250 forintról akár 300-ra is emelkedhet.

italautomata étel- és italautomata ételautomata
Kapcsolódó cikkek