Cégvilág

Egyesülő BorsodChem-cégek

A BorsodChem MDI Termelő Kft. az év végén beolvad anyavállalatába, a BorsodChem Zrt.-be (BC). A kft.-t azért alapította a kazincbarcikai székhelyű BC még 2011 októberében, hogy metilén-difenil-diizocianát (MDI) termelését abba kiszervezze. Ezt 431,8 millió euró értékű eszköz apportálásával hajtotta végre.

A munkamegosztás alapján a kft. az általa termelt polimeric MDI, monomeric MDI és MI-50 MDI termékeket átadta a BC-nek, mely tiszta és nyers MDI-t, valamint pilot, prepolimer és blend termékeket állított elő. Utóbbiakat számos iparágban felhasználják, például kisgépek, készülékek, ruhák és cipők gyártásában, valamint az építő- és bútoriparban. A nyers MDI-t elsősorban az építőiparban használják (például a szigeteléseknél), valamint a hűtésnél alkalmazott merev szigetelő habok előállításakor. A tiszta és modifikált MDI alkalmazási körébe sorolhatók a tömítőanyagok, ragasztók, a cipőipar valamint az autóipar.

A BC által a kft.-nek nyújtott kölcsönből 2015 végével 67,3 millió eurónyi rövid lejáratú kötelezettségként szerepelt a kimutatásban, azonban a felek a törlesztés esedékességének átütemezésével a tartós kölcsönök közé sorolták át ezt az összeget.

A kft. december 31-re ütemezett beolvadását követően a továbbra is 54,8 millió eurós jegyzett tőkéjű BC saját tőkéje mintegy 23 millió euróval 651 millióra növekszik. Ezen belül az anyacég addig 65,4 milliós eredménytartaléka 300 milliósra emelkedik, a tőketartaléka ezzel szemben csaknem a felére, 219 millióra esik.

Borsodchem
Kapcsolódó cikkek