Cégvilág

Kínaiakkal fogott össze a Lufthansa, nagy ázsiai üzlet készül

A Lufthansa Csoport és az Air China partnermegállapodást kötött egy vegyesvállalat létrehozásáról.

Közösen üzemelteti majd a Kína és Európa közti járatait a német Lufthansa-csoport és az Air China – jelentette be a két, egyaránt a Star Alliance szövetséghez tartozó nemzeti légitársaság. A megállapodás értelmében kibővítik az együttműködést menetrendjük összehangolásában, illetve a leszállási jogok megosztásában – közölte a pekingi aláírási ceremónián a Budapestre is közlekedő Air China elnöke, Cai Jianjiang. A két évi tárgyalás után megszületett, még a hatóságok jóváhagyására váró szerződéssel létrejövő vegyes vállalat a legszorosabb együttműködés, amit a kínai törvények egy külföldi légitársasággal megengednek.

Jelenleg a Kína és Európa közti légiutak piacát az Air China vezeti 22 százalékos részesedéssel, utána a Lufthansa következik 17 százalékkal – mondta az aláírás után a kínai légitársaság egy illetékese a Bloomberg szerint, hozzátéve, hogy ebben nincs benne Oroszország és Észak-Európa (a megállapodás nem vonatkozik az ezekbe közlekedő járatokra). A másik nagy légiszövetségen, a Skyteamen belül már korábban megszületett egy hasonló együttműködés, az Air France-KLM és a China Southern Airlines között (utóbbi utasszám alapján a legnagyobb ázsiai légitársaság).

A 2017-es nyári menetrendben már érvényesítendő megállapodás kiterjed a Lufthansa-csoporthoz tartozó svájci Swissre és az osztrák Austria Airlinesra is, így a Lufthansához hasonlóan ezek is hozzáférést kapnak az Air China kínai útvonalaihoz, az utóbbi utasai pedig több közös járaton mehetnek majd Ausztriába, Belgiumba, Németországba és Svájcba a frankfurti, müncheni, zürichi és bécsi csomópontok igénybe vételével. Szakértők szerint az Air Chinának azért jó a megállapodás, mert így csökkentheti függőségét a belföldi járatoktól – jelenleg azok adják az árbevétele több mint 60 százalékát –, a Lufthansának pedig azért, mert egy olyan országban erősíthet, amely várakozások szerint hamarosan átveszi az USA-tól a világ legnagyobb légiközlekedési piacának szerepét.

Air China Lufthansa
Kapcsolódó cikkek