Cégvilág

A Hiltonba száll be a Malév korábbi vevőjelöltje

Kínai kézbe kerül a Hilton szállodalánc negyede: az idegenforgalomban, légiközlekedésben és hajózásban érdekelt HNA Group megveszi a Hilton Worldwide mintegy 25 százalékát annak legnagyobb tulajdonosától, a Blackstone befektetési társaságtól - jelentette be az érintett három társaság. A HNA részvényenként 26,25 dollárt fizet készpénzben a Blackstone-nak - amely 21 százalékban marad a Hilton tulajdonosa -, ez 14,6 százalékos prémiumot jelent a Hilton pénteki záróárához képest. Az ügylet keretében a vevő 25 százalékos részesedést szerez a Hilton éppen leválasztás alatt álló érdekeltségeiben, a Park Hotelsben és a Hilton Grand Vacationsben is.

A HNA 1993-ban jött létre regionális légitársaságként; a BBC szerint ma mintegy 2000 szállodában érdekelt és 1250 repülővel rendelkezik, a világszerte mintegy 200 ezer főt foglalkoztató csoport éves árbevétele 30 milliárd dollár körül van.

 A kínai vállalkozás korábban Magyarországon is próbálkozott: a kétezres évek közepén légijáratot üzemeltetett Peking és Budapest között, majd sokáig emlegették a Malév lehetséges vevői között, ez végül 2011-ben hiúsult meg. 

A HNA Group idén már több mint 20 milliárd dollárt költött akvizíciókra - emlékeztetett a Business Insider -, ezen belül 10 milliárdot költött a CIT Group repülőgéplízing üzletágának megszerzésére.

Idén tavasszal egy másik nagy kínai társaság, az Anbang Insurance vívott nagy csatát egy másik amerikai szállodaipari csoportért, a Starwoodért, azt azonban végül a Marriott szerezte meg, és az ügylet szeptemberi lezárásakor a világ legnagyobb hotellánca jött létre.

Malév Hilton
Kapcsolódó cikkek