Cégvilág

Ezért adott húszmilliós bírságot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) húszmillió forint bírságot szabott ki Fintha-Nagy Ádám ügyvédre, a rendőrségen pedig büntetőfeljelentést tett. Hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása során ugyanis az MNB úgy találta, Fintha-Nagy megsértette a bennfentes tilalmára vonatkozó jogszabályt, amikor tavaly februárban megvásárolta a Budapesti Értéktőzsdén szereplő Kartonpack Dobozipari Nyrt. 29,58 százalékát, ami a végrehajtás alatt álló Britton Interinvest LLC tulajdonában volt. A vételre Fin­tha-Nagy a jegybank szerint azon bennfentes információ felhasználásával adott megbízást, miszerint a végrehajtó a Kartonpack-részvényeket egyszer majd értékesíti.

A Britton Interinvest LLC-t a 2003-ban kipattant brókerbotrányban játszott szerepe miatt december végén első fokon, nem jogerősen hat és fél év börtönre ítélt Kulcsár Attila alapította. Két képviselője és magyarországi vezetője pedig a Kulcsár-perben első fokon egyaránt ugyancsak bűnösnek talált Kerék Csaba – aki jelenleg is a Kartonpack igazgatóságának az elnöke – és Mészáros János. Ők birtokolják a Kartonpackban 61,77 százalékos részvényes Britton Capital & Consulting Kft. üzletrészeit is.

A 2003-ban kirobbant K&H-s brókerbotrányban gyanított szerepe miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2005 májusában vette bűnügyi zárlat alá a Britton LLC üzletrészeit, így közvetve annak Kartonpack-részesedését. Ezt azonban felülírta, hogy a Britton LLC a K&H Banknak és a Kulcsár-ügyben szintén érintett Betonút jogutódjának, a DBI Kft.-nek is tartozott. Hogy ebből valamennyi megtérüljön, a végrehajtó 2015 elején megbízta a KBC Securitiest (a K&H belga tulajdonosának magyarországi fióktelepét), hogy értékesítse a 29,58 százalékos Kartonpack-pakettet. Ezt a brókercég a tőzsdei kereskedés keretében megtette, s a csomag a 200 forintos névértékű részvényekért 612 forintot fizető Fintha-Nagyé lett. Ám hiába jelentette be az ügyvéd a Kartonpacknak, hogy megvásárolta a debreceni csomagolóanyag-gyártó 29,58 százalékát, azt a cég arra hivatkozva nem vette tudomásul, hogy a pakett bűnügyi zárlatát még nem oldották fel. A helyzet tisztázására indította az MNB a piacfelügyeleti eljárást.

A Fővárosi Törvényszék egyébként júliusban elrendelte a többségi Kartonpack-tulajdonos Britton Capital & Consulting Kft. törlését a cégnyilvántartásból, miután a társaságot május 31-én megszűntnek nyilvánította. E verdiktet azonban Kerék és Mészáros megtámadta, mivel jogértelmezésük szerint nem lehet kényszertörlési eljárás alá helyezni egy céget, melynek üzletrészei peres eljárásban – nevezetesen a Kulcsár-ügyben – érintettek.

kartonpack MNB
Kapcsolódó cikkek