Cégvilág

Kasszasikernek ígérkező forgatókönyv a filmszakmában

Igazi kasszasikernek ígérkező forgatókönyv valósul meg a filmszakmában: a leggazdagabb kínai milliárdos betársul az egyik legmenőbb hollywoodi rendező/producerhez. Ezt jelenti az a megállapodás, amelynek értelmében a Jack Ma kezében levő Alibaba e-kereskedelmi csoporthoz tartozó Alibaba Pictures kisebbségi részesedést szerez a Steven Spielberghez kötődő Amblin Partnersben. Az utóbbi alapja az egykori DreamWorks Studios, amelybe beszállt a Participant Media, a Reliance Entertainment és az Entertainment One, de az elnöke Spielberg maradt.

Azt nem tudni, hogy az Alibaba mekkora részt szerez az Amblinben, és mennyiért; közleményükből csak az derül ki, hogy az együttműködés révén az előbbi nagyobb szerepet játszhat majd a hollywoodi produkciós és disztribúciós színtéren, utóbbi pedig nagyobb hozzáférést kaphat a kínai mozipiachoz.

Spielbergék segítségére lesz ebben az is, hogy hozzáférést kapnak az Alibaba adatbázisához, vagyis kínai fogyasztók millióihoz. A megállapodás értelmében koprodukcióban is készítenek majd filmeket a világpiacra és a kínai közönségnek – a tervek szerint évi hat–kilenc filmről lehet szó –, emellett együttműködnek az Alibaba, illetve az Amblin filmjeinek marketing és merchandising tevékenységében.

Kína rövidesen a világ legnagyobb filmes piaca lehet ágazati szakértők szerint, de a nyugati vállalkozások ehhez is csak korlátozott hozzáférést kaphatnak – hasonlóan sok más területhez –, ezért gyakran kénytelenek bevenni helyi cégeket egy-egy projektbe. A kínaiak viszont egyre erőteljesebben nyomulnak Hollywoodban: idén például a Dalian Wanda vette meg a Legendary Entertainmentet, amelyhez olyan filmek kötődnek, mint a Jurassic World, a Godzilla vagy a Batman Dark Knight trilógia.

Tavaly a kínai mozik teljes jegyárbevétele 6,8 milliárd dollárnak felelt meg – számolt be az Artisan Gateway –, ez 49 százalékkal több a 2014-esnél. Az észak-amerikai mozik pénztárába összesen 11,1 milliárd dollár folyt be a Motion Picture Association of America adatai szerint.

filmipar kasszasiker filmszakma
Kapcsolódó cikkek