Cégvilág

Kiemelt beruházás indulhat Hatvanban és Pátyon

Összesen 84 hektár ipari park kialakítására 27,5 milliárd forintot szán a kormány. Eddig tízmilliárd forint tőkeinjekciót kapott az állami ipari parkfejlesztő, a NIPÜF.

Hatvan külterületén, a meglévő ipari park melletti 37 hektáron és Pátyon 47 hektáron fejleszt a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. Zöldmezős beruházásokról van szó, kisajátításra nincs jogszabályi lehetőség – közölte a Világgazdaság kérdésére Török Zsombor, a nemrég négy leánycéggel gyarapodott csoport vezetője. Szeptember végén jelent meg a kormányhatározat, amely alapján a NIPÜF valósíthat meg ipari parkot az említett két településen, és amely egyúttal nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé is nyilvánította a két fejlesztést. A megvalósításra első látásra hatalmas, 27,54 milliárd forintos keretet szabott a kabinet, a határozat szerint a NIPÜF ekkora pénzügyi kötelezettséget vállalhat 2016 és 2018 között. Ami a hatvani és a pátyi ipari parkot illeti, keretösszegről van szó, amelybe beletartozik a területek megvétele, ipari övezetté minősítése, infrastrukturális fejlesztése, a közművek, a közúti kapcsolat kiépítése és a bérlők igényeinek megfelelő üzemcsarnokok tervezési és kivitelezési költsége – részletezte a kiadási tételeket Török Zsombor.

Az ügyvezető egyelőre nem árulta el, konkrétan mely befektetők számára készül a pátyi és a hatvani fejlesztés, csak annyit, hogy a betelepülő vállalatok Magyarországon már több helyszínen jelen vannak, és az új fejlesztésekkel több mint 500 új munkahely jön létre. Az első ütemben egy-egy üzemcsarnokot építenek mindkét helyszínen, ezeket hosszú távra adják bérbe, és még bőven marad terület más betelepülőknek is. Egyelőre nem világos, hogy a 27,5 milliárd forintból mennyit finanszíroz a NIPÜF a piacról – amint ezt előírta a kormányhatározat –, és mennyit kell hozzáadnia a büdzsének. Török válasza szerint az állami cég számos pénzintézettől kért ajánlatot, ezek értékelése még folyamatban van, az elbírálás után pontosítható az arány. De az a cél, hogy a banki finanszírozás és a bérleti konstrukció mellett a tulajdonosi hozzájárulás mértéke minél kisebb legyen.

A két konkrét beruházást megelőzően, a NIPÜF alapításakor 10 milliárd forint tőkét bocsátott rendelkezésre az állami tulajdonos. A felhasználást firtató kérdésre Török azt válaszolta, hogy a NIPÜF-nek gyorsan mozgósítható szabad forrásokra van szüksége. Létfontosságú ugyanis, hogy milyen sebességgel tud reagálni a befektetői igényekre, hiszen a helyszínének megválasztásában többnyire döntő, hogy az adott beruházás mennyi idő alatt készül el, mikor kezdődhet a termelés. Mint mondta, jelenleg is számos potenciális befektetővel tárgyalnak, és ha konkrét megrendelést kap, rögvest el tudja kezdeni a terület előkészítését.

A NIPÜF az országos iparipark-hálózat kialakítására létrehozott szervezet, amelynek egyrészt fel kell mérnie a befektetői igényeket, a másik oldalon pedig fel kell mérnie az ipari parkokat, mivel ezek fejlesztése és üzemeltetése az állami társaság feladata. A kialakítandó országos hálózat koncepciójáról egyelőre annyit közölt Török, hogy a bázist azok a települések jelentik, amelyek elhelyezkedésük, adottságaik, a közúti, a vasúti megközelítés, munkaerő-ellátottság szempontjából stratégiailag kiemelt jelentőségűek. Mindenekelőtt a modern városok programban szereplő megyei jogú városokban alakítanak ki, illetve bővítenek ipari parkokat, de „egyes kijelölt városok” fejlesztési projektjeihez kapcsolódva is fejleszthet a NIPÜF ilyen ingatlanokat. A hálózatba integrálják az állami, illetve önkormányzati érdekeltségű ipari parkokat, amelyeknél a feladat a reorganizáció és a hatékonyságjavítás, de vizsálják azt is, hogyan lehetne beszállni magántulajdonban lévő ipari parkokba is. A NIPÜF elképzelése szerint a kialakítandó hálózat alapegysége helyszínenként 20–100 hektár, ez egybefüggő területként kiszolgálhatja egyetlen nagybefektető igényét is, vagy kisebb alapterületű, standard kialakítású, költséghatékony raktározási, logisztikai és ipari funkció befogadására alkalmas épületeknek adhat helyet.

Páty ipari park Hatvan
Kapcsolódó cikkek