Cégvilág

Leomlott a Magyar Kémény! Nem élte túl a rezsicsökkentést a legnagyobb szolgáltató

Máris meghirdette az állami felszámoló a június végén bedőlt, valaha a legnagyobb kéményseprő vállalkozásként számon tartott Magyar Kémény Kft. vagyonát.

Két tucat autót és üzletrészeket hirdetett meg eladásra az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a Magyar Kémény Kft. vagyonából. A társaság tavaly márciusban kért csődvédelmet, de az egyezségi kísérlet a hitelezőkkel nem járt eredménnyel, ezért idén júniusban felszámolás alá került cég. A hirdetmény szerint két leányvállalatában – a budapesti székhelyű Centrál Kémény Kft.-ben, illetve a kaposvári Kapos Kéményseprő Kft.-ben – lévő százszázalékos üzletrésze 1-1 millió forintért eladó. Ugyancsak lehet licitálni a gépkocsiflottájára, a két tucat jármű azonban nem tehermentes, a Magyar Követelés Kezelő Zrt. jelzálogjoga és az adóhivatal végrehajtási joga terheli. (A Magyar Kémény harmadik leánya, a Palóc Kémény Kft. nem szerepel a hirdetményben.) Az autós csomagban egy 2006-os Ford Transit a legdrágább darab 1,4 millió forint kikiáltási árral, a legolcsóbb a 60 ezer forintra beárazott, 13 éves Suzuki Swift.

Az ország egykor legnagyobb kéményseprő cégeként számon tartott Magyar Kémény tavaly 865 millió forint árbevételt és 100 millió forint veszteséget könyvelt el, az utolsó három évben összesen csaknem 300 millió forint volt a vesztesége. A cég saját tőkéje 2013-ban csúszott mínuszba, tavaly év végére mínusz 270 millióra zuhant. A kötelezettségei ugyanakkor 466 millió forintra rúgtak. A tevékenységet záró mérlegben az idei első fél évben még 432 millió forint bevétel és 56 millió forint veszteség keletkezett.

A Magyar Kémény tulajdonosa tavaly szeptember óta Harasztosi Mária, a csődeljárás megindításakor – illetve stratégiailag kiemelt jelentőségű szervezetté nyilvánításakor – azonban még „a lehető legnagykoalíciósabb” cégként írt róla az Atlatszo.hu oknyomozó portál. Harasztosi előtt Korom Norbert Lajos volt az ügyvezető, egyben tulajdonos, aki korábban megfordult az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. cégvezető posztján, és a második Orbán-kormány idején a természeti erőforrások felhasználásáért felelős miniszteri biztosi posztot töltötte be. A kéményseprő kft. felügyelőbizottságában pedig 2014-ig egyik tagja volt a szocialista párt korábbi pártigazgatója, Velez Árpád.

Az eredetileg a Somogy megyei állami kéményseprő vállalatból alakult Magyar Kémény négy megye mintegy 600 településén szolgáltatott, három kisebb kéményseprő cég felvásárlására is volt ereje, és 2012-ben még 1,2 milliárd forint felett volt az árbevétele. A központi intézkedéseket, a piac átrendezését, a lakossági szolgáltatás ingyenessé tételét azonban nem élte túl. A 2013 közepén rezsicsökkentéssel „lefejezett díjak” azt jelentették a cég korábbi közlése szerint, hogy bevételük kétharmadát elveszítették. Ugyan megoldásként 2014-ben felmerült, hogy az állam megveszi a Magyar Kéményt, de végül más formában vállalt szerepet az állam: a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., a csőd, illetve a felszámolási eljárást levezetőjeként.

Magyar Kémény kémény kéményseprés rezsicsökkentés
Kapcsolódó cikkek