Cégvilág

Még tart a kényszerszünet a Teva gödöllői gyárában

Bár piaci berkekben legkorábban nyár végére, őszre becsülték a Teva Gyógyszergyár Zrt. gödöllői gyárának újraindítását, a január végén leállított üzem még mindig nem működik. „Jelenleg is intenzíven dolgozunk a gödöllői gyártás újraindításán, ami várhatóan a következő hónapokban valósul meg. A gyógyszeriparban a gyártás újraindításának folyamata nagyon összetett, és jelentős időt igényel. Hosszú távon biztosítani szeretnénk a betegellátást, amikor a gyártás újraindul” – válaszolta a cég a Világgazdaság kérdésére. Lapunk információi szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nyár végén részletes teljes körű vizsgálatot tartott az üzemben. A hivatal megerősítette, hogy lezárult az inspekció, még készül ennek a jegyzőkönyve, de ennél többet egyelőre nem közöltek.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) január végén tartott hatósági rutinellenőrzést a Teva gödöllői telephelyén, amely után megtiltotta az itt gyártott termékek importját az Egyesült Államokba. Az amerikai hatóság honlapján olvasható korábbi tájékoztatás szerint a gyártási előírások megszegése miatt sújtották importtilalommal a gyárat. (Két, hiánycikknek számító antibiotikumra nem vonatkozik a zárlat.) Az FDA észrevételeinek nyomán a Teva január végén önként, elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn.

A kényszerleállás feltehetően nem kis érvágást jelent majd a cégnek, hiszen több mint kétszáz Magyarországon forgalmazott termékről van szó, emellett korábban több mint 40 országba exportáltak a gödöllői gyárból. Mivel a Teva nagy beszállítója a kórházaknak, és a központosított gyógyszertendereken több készítmény esetében is érintett a cég, az OGYÉI folyamatosan monitorozta az érintett készleteket, de gyógyszerhiány nem alakult ki.

Kapcsolódó cikkek