Cégvilág

Nemzeti otthonteremtés: lassan halad Rogán nagy ötlete

Még egy cég sem kért engedélyt a nemzeti otthonteremtési közösség szervezésére az MNB-től, noha azt már közel öt hónapja lehetővé teszik a jogszabályok

Nagy a csend a nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK) körül, noha azok szervezésének ötletét Rogán Antal propagandaminiszter már januárban bedobta, mondván, azok versenyt támaszthatnak az immár közel húsz éve Magyarországon is jól működő lakás-takarékpénztáraknak. Bár az Országgyűlés a NOK-ról szóló törvényt márciusban elfogadta, s az áprilisban hatályba lépett, a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) eddig még nem érkezett be ilyen működtetésére vonatkozó engedélykérelem – közölték a Világgazdaság érdeklődésére a jegybanknál.

Igaz, a potenciális közösségteremtők körét jelentősen leszűkítette a törvény azzal, hogy előírta: a NOK-ot „szervező igazgatóság minimum egy tagjának legalább ötévi, a fogyasztói csoportokról szóló 2013-as kormányrendelet szerinti tevékenységet üzletszerűen végző cégben vezető tisztségviselőként eltöltött gyakorlattal kell rendelkeznie”.

Annyiban jogosnak tűnik ez az előfeltétel, hogy az otthonteremtési közösségek a Brazíliából indult, Magyarországra portugál közvetítéssel az 1990-es évek elején eljutott, majd gomba módra szaporodó fogyasztói csoportok elvén működhetnek. Ezek olyan vásárlási társulások, amelyeknél a csatlakozók vállalják, hogy meghatározott mértékű részleteket fizetnek, és az így összegyűlt pénzekből bizonyos időközönként sorra megszerezhetik egy-egy nagy értékű árucikk – általában ingatlan (akár külföldi is) vagy gépkocsi – tulajdonjogát. A szerződéseket meghatározott futamidőre kötik, amely alatt a tagnak hozzá kell jutnia – például sorsolással – az ígért vagyontárgyhoz.

Ám annyi csoport tönkrement, megszűnt már, vagy eltüntette a vagyonát, köztük tagjaik befizetését, hogy az Országgyűlés 2012. január 1-jétől megtiltotta ezeknek a létrehozását. A meglévők azonban kifuttathatják tevékenységüket.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tavaly hét fogyasztói csoportról tudott, amelyek szabályosan működtek, ám arról a hatóságnak nincs adata, hogy a tagokkal kötött szerződések mikor járnak le. További hét fogyasztói csoport működhetett szabálytalanul az NFH gyanúja szerint, amely emiatt eljárást indított ellenük.

Mégis mindössze két cég, az egyaránt Nyéki Zoltán vállalkozóhoz kötődő Carion és a Poligrupo felelhet meg a NOK-szervezőkkel szemben támasztott törvényi feltételnek. A már említett mellett annak, hogy a szervezőnek megbízhatónak kell minősülnie. Ilyennek az a vállalkozás számít, amely legalább két éve fogyasztói csoportot működtető cégként adatot szolgáltatott az MNB-nek, és legalább ezer lakóingatlan adásvételében már közreműködött.

„A Carion-cégcsoport korábban jelezte is, készül a NOK termék szervezői tevékenységére és a termék forgalmazására” – közölte a Világgazdasággal a Carion titkársága. Azt, hogy még nem kértek működési engedélyt a jegybanktól, azzal magyarázták, hogy a törvényt több hónap után egy végrehajtási rendelet egészítette ki, így csak ennek megjelenése után kezdhették meg az előkészítést. Amint ez lezárul, akkor kér a Carion működési engedélyt az MNB-től.

Más kérdés, hogy e végrehajtási rendelet is már csaknem öt hónapja, június elején jelent meg. Ugyanakkor Rogán már az év elején is azt vetítette előre, hogy a NOK-ok érdemi működése csak 2017-ben indulhat. Ami azért tűnik logikusnak, mert akkorra kezdődhet meg az idén kiadott, az előző évit csaknem kétszer meghaladó lakásépítési engedélyek alapján elkészülő új otthonok átadása.

NOK-feltételek:

– legalább 120 tag;

– a tagok megtakarításaiból új lakást kell vásárolni, azt csak a NOK megszűnése után lehet másra fordítani;

– 10-15 év alatt minden tagnak lakáshoz kell jutnia;

– az állam a tagi befizetés 30 százalékával egyenlő összegű, maximum 300 ezer forint támogatást ad évente;

– az Országos Betétbiztosítási Alap nem védi a NOK-nál elhelyezett megtakarítást.

– a tagok megtakarításaiból új lakást kell vásárolni, azt csak a NOK megszűnése után lehet másra fordítani;

– 10-15 év alatt minden tagnak lakáshoz kell jutnia;

– az állam a tagi befizetés 30 százalékával egyenlő összegű, maximum 300 ezer forint támogatást ad évente;

– az Országos Betétbiztosítási Alap nem védi a NOK-nál elhelyezett megtakarítást. Megvívnak majd az új lakásokért a NOK-osok a CSOK-osokkal Fotó: MW -->

nok carion ingatlan MNB
Kapcsolódó cikkek