A legnagyobb európai vagyonkezelő, a francia Amundi adta a legmagasabb ajánlatot az olasz UniCredit bankhoz tartozó Pioneerre – tudta meg több forrásból a Reuters. Versenyben maradt még az egyesült államokbeli Ameriprise Financial, valamint egy olasz konzorcium – amelyet az olasz posta vezet, és benne van a kincstárügyi minisztérium alá tartozó CDP hitelintézet is –, az ausztrál Macquarie viszont már nem rúg labdába, miután túl alacsony ajánlatot tett.

Az UniCredit 3,5 milliárd euróra tartja a 225 milliárd eurónyi vagyonnal az ágazat hatodik legnagyobb európai szereplőjének számító Pioneert. A vevőt a vasárnap esedékes, nagy piaci bizonytalanságot okozó olasz népszavazás után választják ki, majd december 13-án ismerteti a bankcsoport stratégiai tervét Jean-Pierre Mustier vezérigazgató. Addigra talán az is kiderül, milyen feltételekkel vehetik meg az UniCredit 40 százalékos tulajdonában levő lengyel Bank Pekaót a kizárólagos tárgyalásokat folytató lengyel vevőjelöltek, a PZU biztosító, illetve a Polski Fundusz Rozwoju fejlesztési alap.

Az UniCredit idén már több kisebb érdekeltségétől is megvált, ezenfelül mintegy 20 milliárd euró­nyi nem teljesítő hitelétől meg akar szabadulni (erre az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap szerint már kapott ajánlatot amerikai befektetési társaságoktól). Mindezen túlmenően a mérlegfőösszege alapján a legnagyobb olasz bankként számontartott, tőkemegfelelés terén viszont nem elég erős UniCredit tőkeemelésre is készül, ennek összege attól is függ, hogy mennyit sikerül összeszednie az említett értékesítésekből.