Cégvilág

Új megoldásokat találtak ki lopás ellen

Olyan nagy számban lopták már a Range Rovereket Londonban, hogy a biztosítók nem is kötöttek rájuk cascót, szóval érthető, hogy a Jaguar/Land Rover cég új megoldásokat keres a lopásvédelemre. Legújabb ötletüket már szabadalmaztatták is, eszerint arcfelismeréssel azonosítaná az autó a jogos használóját, ami a biztonság növelése mellett fölöslegessé teszi kulcs vagy jeladó használatát. Az első sárvédőkön elhelyezett kamerák azonosítják az autóhoz közeledő embert, mozgó- és állóképet is rögzítenek róla, és ha a felvett képanyag egyezik a memóriában tárolttal, akkor nyitja a zárakat a kocsi.
A szabadalom szerint azért van szükség mozgóképre is az azonosításhoz, hogy például 3D-nyomtatással készített arccal ne lehessen átvágni a rendszert.

Kérdés, mi van akkor, ha valaki megüti a bokáját, és bicegve közelíti meg az autóját, vagy épp egy hétig nem borotválkozik, és szőrös arccal szembesül az autó. A Jaguar/Land Rover szabadalma szerint több ember adatait is lehet tárolni a rendszerben, és azt is meg lehet adni, hogy az egyes használóknak milyen jogosultságuk van (például egy kisgyerek nem indíthatja be a motort), illetve az ülések és a tükrök automatikusan az adott felhasználóhoz eltárolt pozíciót veszik fel. Arról nincs hír, mikor jelenhet meg sorozatgyártásban az arcfelismerős biztonsági rendszer.

Range Rover
Kapcsolódó cikkek