Cégvilág

A Johnson&Johnson 30 milliárd dollárt fizet a svájci biotech-óriásért

Sokkal többet fizet és jóval kevesebbet kap a Johnson & Johnson (J&J) egészség- és gyógyszeripari óriás a svájci Actelion biotechnológiai cégért, mint amennyi korábban elképzelt. Az amerikaiak késő ősz óta bombázták ajánlataikkal a legnagyobb európai biotech vállalat tulajdonosait, de meggyőzni csak most tudták őket. Ebben „segítségükre” volt a francia Sanofi is, amely időközben komoly érdeklődést mutatott az Actelion iránt, de visszalépése csak arra volt jó, hogy felverte a vételárat, ami a friss bejelentés szerint 30 milliárd dollár lesz. A pénzt a J&J az Európában keletkezett és az amerikai 35 százalékos társasági adókulcs alóli menekülés jegyében itt parkoltatott bevételeiből fedezi. A J&J első ajánlatával még csak 20 milliárd dollárra értékelte az Acteliont, mire annak társalapító-vezérigazgatója, egyben legnagyobb egyéni részvényese, Jean-Paul Clozel világossá tette, hogy ilyen körülmények között ő inkább a függetlenség mellett voksol.

A Sanofi kilépése után december végén kizárólagos tárgyalások kezdődtek a felek között, végül a 30 milliárd dolláros ajánlatot mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta – jelentette a Reuters. A 280 dollárra felpumpált részvényenként ajánlat 23 százalékkal magasabb az Actelion szerdai záró áránál, s az ügylet bejelentését 20 százalékos drágulás követte csütörtök délelőtt a zürichi tőzsdén. Elemzők szerint őrült összeget, a 2018-ra várt nyereség több mint harmincszorosát fizeti ki a J&J, de más választása nemigen van, hiszen gyógyszeripari portfoliója egyre szerényebb bevételeket hoz, sikerterméke, az ízületi gyulladások kezelésére szolgáló Remicade piacán pedig megjelentek a jóval olcsóbban kínált konkurens termékek. Az Actelion viszont a ritka betegségek kezelésére specializálódott, ahol szerény a verseny és magas a haszonkulcs.

A legnagyobb vesztes vélhetően a svájci Roche, amely hagyta elmenni Clozelt és kutatógárdáját 1997-ben. Clozel viszont a legnagyobb nyertes, hiszen amellett, hogy egy halom pénzt kap részvényeiért, még azt is elérte, hogy az eladás előtt leválasszák Actelion kutatás-fejlesztési üzletágát, s az R&D NewCo néven önállósuljon, svájci székhellyel és az ő vezetésével. A J&J azonban ide is beteszi a lábát, 16 százalékos részesedést kap és ugyanennyit szerezhet később, megfejelve egy bevezetési fázis előtt álló, sikerre ítélt gyógyszer gyártási-forgalmazási jogaival. Az Actelion is Svájcban dolgozik tovább. Az ügylet a versenyhatósági engedélyek beszerzése után nyárra zárulhat le.

gyógyszeripar Johnson&Johnson
Kapcsolódó cikkek