Cégvilág

A Roszatomot érdekli az Areva

A Roszatom kész részesedést vásárolni az Areva francia nukleáris energetikai társaságban, ha azt lehetővé teszik a párizsi hatóságok – közölte az orosz állami atomkonszern egyik magas beosztású képviselője.

A francia kormány döntése értelmében a 87 százalékban állami tulajdonú Arevát úgy szervezik át, hogy az atomenergetikai berendezéseket, így reaktorokat is gyártó, az atomerőmű-építésekért felelős részlegét, az Areva NP-t az ugyancsak francia állam kezében lévő energetikai konszern, az EDF vásárolja meg, a nukleáris fűtőanyagokat és uránt előállító üzletág pedig – feltételesen Areva NewCo néven – önálló társasággá válik.

Mind a párizsi kormány, mind az EDF kész külföldi befektetőknek kisebbségi tulajdonrészt eladni az általa birtokolt társaságból. Az Areva NewCo 10 százalékára egyelőre meg nem nevezett üzleti köröktől már érkezett is egy összesen 500 millió eurós ajánlat, és a China National Nuclear Corporation (CNNC) kínai állami atomenergetikai konszernnel, valamint a japán Mitsubishi Heavy Industries társasággal is egyeztetések zajlanak a részesedésvásárlásról. A Roszatom is hajlandó lenne beszállni mindkét cégbe. „Nem zárjuk ki ezt. Ha az segít az Arevának, azt hiszem, megvizsgálhatjuk a lehetőséget” – idézte a Reuters hírügynökség az orosz atomóriás nyugat-európai képviseletének vezetőjét, Andrej Rozsgyesztvint. Szerinte ugyanakkor a francia hatóságok potenciális partnerekként inkább a kínaiakkal és a japánokkal tárgyalnak, ami aggasztja az oroszokat, hiszen a Roszatomnak több közös projektje van az Arevával. „Természetesen, ha lehet, igyekszünk részt venni a helyzet rendezésében” – mondta Rozsgyesztvin, és utalt arra, hogy várják a Moszkvát sújtó nyugati szankciók feloldását, mert azzal lendületet kaphatnának az egyeztetések.

Oroszország és Franciaország viszonya az ukrajnai válság és a szíriai konfliktus miatt feszültté vált. A májusban esedékes elnökválasztás előtti versenyt jelenleg vezető konzervatív politikus, Francois Fillon ugyanakkor jelezte, hogy helyre akarja állítani Párizs és Moszkva kapcsolatait.

energia atomkonszern Roszatom nukleáris Areva
Kapcsolódó cikkek