Cégvilág

Az autóipar hajtja a fejlesztéseket

Nem kellett győzködni a külföldi vezetést, hogy Magyarországon ruházzanak be – mondja Kemenes László, a Prologis magyarországi vezetője, aki szerint az ipari ingatlanok piacát ma az autóipar élénkíti. A logisztikai cég a válság óta az első magyar spekulatív ingatlanfejlesztést fejezte be tavaly.

A szigetszentmiklósi Prologis Park Budapest-Sziget immár a hetedik épülettel egészült ki, az új épületet 46 dokkolóval és három ipari kapuval adták át. A Leshegy Ipari Parkban létrehozott komplexumban 120 000 négyzetméternyi raktár- és irodai terület kapott helyet. Kemenes azt mondja, a spekulatív fejlesztések alapvetően bizalmat mutatnak a piac iránt: jó gazdasági környezetben, megfelelő fundamentumok mellett érdemes vállalni a kockázatot.

A spekulatív – vagyis a fix bérlő nélkül induló – fejlesztések legnagyobb felvevőpiaca ma az autóipar, az elektronikai ipar és az FMCG, de az e-kereskedelem is nagyon komoly igényt hoz az ipari ingatlanok iránt. Idehaza egyelőre kevés igazán méretes e-kereskedelmi cég van, de azok megduplázták az aktivitásukat. A növekedésükhöz pedig előbb-utóbb szükségük lesz raktárakra és logisztikai csarnokokra – hangsúlyozza az ügyvezető. Kemenes László szerint minden más szektorban igaz, hogy a spekulatív projektek, lendületet tudnak adni az egész piacnak.

Új helyszínen járulékos fejlesztéseket is indukál egy ilyen beruházás, hiszen ha egy nagy cég megtelepszik egy telephelyen, vonzza a közelbe a beszállítóit is.

E fejlesztések kapcsán a helyszín, az igények és a helyi piac dinamikája jelenti még a két legfontosabb faktort. A projekt megtérülése 15-20 év, bár ezt – éppen a fejlesztés jellege miatt – nehéz megmondani az induláskor, hiszen sem a bérlő, sem a kondíciók nem ismertek. A Prologis megtanulta árazni a hosszabb távú kockázatokat is: a cég 2002 óta van jelen a piacon, több mint 640 ezer négyzetmétert ad bérbe nyolc területen.

ProLogis magyar autóipar
Kapcsolódó cikkek