Cégvilág

Elmaradt a bányanyitás

Belátható időn belül biztosan nem kezdi el a dél-erdélyi Verespatakon az aranykitermelést a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat – írja az Economica.net című gazdasági szakportál.

A bányanyitást tervező társaság ugyanis nem tudta emelni törzstőkéjét, azonban idén is folytatni kívánja romániai tevékenységét. A tőkeemelés a vállalat veszteségeit fedezte volna, ám ehhez a Minvest Rosia Montana – az RMGC állami társtulajdonosa – nem járult hozzá. A román pénzügyminisztérium szerint az RMGC 295 millió eurós vesztesége 2015-ben hatszor nagyobb volt, mint 2014-ben.

Az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányájának megnyitását próbálta engedélyeztetni Verespatakon, de több mint 15 éven keresztül sikertelenül járt. Ciántechnológiás eljárással terveznek 300 tonna aranyat és 1400 tonna ezüstöt kitermelni, ez viszont a környező hegyek ledózerolását feltételezné. A projekt a romániai környezet- és műemlékvédők, a magyarországi hatóságok és szakértők heves tiltakozásába ütközött. Az eddigi felmérések azt igazolják, hogy rendkívüli csapadék bármikor okozhatna környezeti katasztrófát.

 

Az RMGC többször igyekezett nyugtatni a közvéleményt, hogy a létesítmény védőgátját bombabiztosra tervezték. A társaság azt állítja: az építmény százszor biztonságosabb lenne, mint a világ hasonló kitermeléseinél található gátak. Az RMGC szerint a kőgát ellenállna a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengésnek is, vagy a földmozgást rögtön követő esetleges bőséges esőzéseknek.

Rosia Montana Gold Corporation Verespatak aranykitermelés
Kapcsolódó cikkek