Cégvilág

Leállások voltak a Mátrai Erőműben

Az elmúlt napokban a nagy hideg ellenére sem termelt teljes gőzzel a Mátrai Erőmű Zrt. (MERT), derül ki a Mavir Zrt. adataiból. Ennek két oka is volt, tudta meg a Világgazdaság Valaska Józseftől, a társaság elnökétől.

Egyrészt a hét végén le kellett állítani az egyik blokkot egy tervezett javításra, hogy befoltozzanak egy repedést. Az egységet egyúttal át is vizsgálták, és elhárították a rajta újonnan feltárt néhány kisebb hibát is. Tegnap (kedden) már újból munkába állították. A másik ok maga a nagy hideg, amely miatt gond a folyamatos „szénáramlás” fenntartása. Az ebben érintett blokk esetenként ideiglenesen leáll, majd újraindul, tehát változik az erőmű villamosenergia-termelése is. Ugyanakkor – mint Valaska József hangsúlyozta – ezek kisebb és átmeneti problémák, az erőmű működése ezek mellett is fenntartható.

A Mátrai Erőmű honlapja szerint a lignitüzemű blokkokat a társaság visontai bányáiból termelt és a törőműben 40 milliméteresre aprított, illetve a Bükkábrányból vasúton érkező tört szénnel látják el. Az erőmű szénterében 200 ezer tonna tüzelőanyag tárolható. A tüzelőanyagot a belső szénszállítási rendszer juttatja a kazánokhoz. Mind az öt kazán szénportüzeléses. 2007 óta a társaság két kisebb gázüzemű blokkot is üzemeltet.

A mátrai az ország második legnagyobb és (2015-ös adatok szerint) a második legjobban, közel 80 százalékkal kihasznált erőműve. 6,1 milliárd kilowattóra áramával a belföldi igények 14-15 százalékát elégítette ki, és a hazai termelés 21-22 százalékát adta. A lignit mellett biomasszát is tüzel, e társaság adta a hazai zöldenergia közel felét. 2015-ben a mennyiségi értékesítése csúcsot döntött, ahogyan a 101,5 milliárdos árbevétele is.

Bányái közel 9 millió tonna lignitet adtak. Adózott eredménye – a különadók és a magasabb szén-dioxid-kvótaköltség miatt – 17,5 százalékkal 8,9 milliárd forintra esett.

Mátrai Erőmű Mátra
Kapcsolódó cikkek