Cégvilág

Megvédené az autókat az NNG

Felveszi a harcot a hackerekkel az NNG. Az eddig főleg autós navigációs megoldásairól ismert cég rendszere még az előtt felismeri és megakadályozza a járművek elleni informatikai támadásokat, hogy azok károkat okozhatnának. A társaság a hónap elején Las Vegasban mutatta be új, jelenleg szabadalmaztatás alatt álló fejlesztését, amely a 2016 nyarán felvásárolt, az autók kiberbiztonságára specializálódott Arilou Information Security Technologies Ltd. technológiájára épül. Ha egy hacker át akarja venni egy jármű fölött az uralmat, a leggyakrabban azzal próbálkozik, hogy az autó elektronikus vezérlőegységei – például a fékberendezés, a fedélzeti számítógép vagy akár a kormányt kezelő egységek – közül az egyiket eltéríti, és ráveszi, hogy egy másik nevében küldjön utasításokat.

Ez lehet irányváltás, a különböző lámpák be- vagy kikapcsolása, de akár hirtelen fékezés is. A rosszindulatú, álcázott üzenetek kiszűrése éppen ezért kulcsfontosságú az ilyen támadások megakadályozására. Az NNG által bemutatott PIPS rendszer (Parallel Intrusion Prevention System) nemcsak a vezérlőegységek közötti kommunikáció tartalmát és összefüggéseit elemzi, de annak forrását is, ezáltal képes az ártó szándékú üzeneteket hatékonyan és pontosan felismerni, majd semlegesíteni. Ez a technológia jelenleg egyedülálló a piacon abban, hogy pontosan meg tudja határozni, honnan érkezik az utasítás, így kizárja a hamis megszemélyesítésen alapuló támadásokat. A rendszer valós időben képes azonosítani ezeket a helyzeteket, elejét véve ezzel rosszindulatú betörési kísérleteknek.

A ma elérhető technológiákkal a védelmi rendszerek csak azon szegmensek közötti kommunikáció biztonságát képesek szavatolni, ahová telepítették őket. A PIPS annyival tud többet, hogy elég egy ponton telepíteni, így is lefedi az autó teljes rendszerét. Vagyis bárhol kapcsolják rá a vezérlőegységek között kommunikációt lehetővé tevő rendszerre, teljes hálózati lefedettséget és védelmet nyújt. A Magyarországról induló NNG napjainkra az autóipar egyik legfontosabb beszállítójává vált a navigációs rendszerek területén, de a cég új fejlesztéseken is dolgozik, amelyek további támogatást képesek nyújtani a sofőröknek. A vállalat világszerte 12 irodát és négy képviseletet működtet.

nng
Kapcsolódó cikkek