Cégvilág

Mozgolódás indult a Balatonring körül

Mégsem szűnik meg a Balatonring beruházására alapított Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. Ötszáz hektár ingatlan vár befektetőre Sávolyon.

Befektetőre találhat a MotoGP-pályának szánt sávolyi ingatlan, amelyen valaha a spanyol Sedesa csoport akart fejleszteni.

A megaprojekthez igényelt 15,3 milliárd forint hitelt azonban a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. visszavonta még 2010-ben, és nem épült meg végül a motorversenypálya – jóllehet 2009-ben az akkori miniszterelnök letette az alapkövet, és már abban az évben futamot terveztek a pályára. (A beruházást delejezte, hogy akkoriban lett Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-világbajnok, a Sedesa egyik főtulajdonosa, Vicente Cotino Escribá pedig érdekelt volt a MotoGP-ben.) A terület a Sávolyi Motorcentrum Fejlesztő Kft. tulajdonában áll, a projekt nélkül maradt társaságot azonban 2015 májusában a bíróság megszűntnek nyilvánította és már a kényszertörléséről is rendelkezett. A múlt héten kelt cégbírósági bejegyzés szerint viszont kényszertörlésből felszámolásba fordult az eljárás.

A fordulatot firtató kérdéseinkre a kirendelt felszámolóbiztos, Börcsök Sándor nem reagált. Annyi látható a cégbejegyzésből, hogy a kényszertörlési eljárás alatt összesen mintegy 4,5 milliárd forint követelést jelentettek be a fejlesztő céggel szemben. Ebből az adóhatóság 168 millió, a Grupo Milton Management Zrt. felszámolója 1,1 milliárd, a marcali jegyző 307 millió forintra, a Sávolyi Termálcentrum Kft. 9,7 millió euróra tart igényt. A bíróság pedig kezdeményezte a felszámolási eljárás megindítását, tekintve, hogy a Sávoly Motorcentrum „feltárt vagyona előreláthatóan fedezi” a felszámolás költségeit. A sávolyiak ennél többet remélnek, összefüggést látnak a nemrég kormányhatározatban rögzített Balaton-fejlesztési program és a felszámolás között. A program több mint 300 milliárd forintjából akár e kiemelt turisztikai területre is juthat, ami vonzóvá teheti a sávolyi ingatlant.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Üdülőközpont még lehet a besült beruházás telkén. Fotó: MW Üdülőközpont még lehet a besült beruházás telkén. Fotó: MW[/caption]
A spanyol befektető annak idején mintegy 600 hektár fejlesztési területet alakított ki, amelyből 100 hektár Szőkedencs, 500 Sávoly területére esik. A 200 hektárosra tervezett pályán elvégezték a földmunkát, beépítettek 400 ezer tonna követ, több százmillió forintért áthelyeztették a Lengyeltóti–Nagykanizsa gázvezetéket, elindult a szennyvízprogram, elkészült Sávoly és a pálya csatornarendszere közel egymilliárd forintért – összegezte a hagyatékot Bobek József, a település polgármestere. Ez a Balatoni üdülőkörzet egyetlen egyben lévő, belterületbe vont, üdülési és sportcélokra egyaránt használható területe – emelte ki a polgármester korábban a marcali portálnak. Korábbi becslések szerint mintegy 30 millió eurót fektettek a végül meghiúsult projektbe.

A most felszámolás alá került Sávoly Motorcentrum – amely közvetlenül a Worldwide Circuit Management S. L. érdekeltsége – utolsó elérhető mérlegében, 2010-ben mindenesetre mintegy 1,1 milliárd forintnyi saját tőkét mutatott ki. Az eszközállománya durván 2,3 milliárd forint volt, ebből a könyvekben nyilvántartott ingatlanok értéke 1,8 milliárdot tett ki. A 200 hektáros pályát 2012-ben már megkísérelték eladni, a korabeli sajtóhírek szerint 1,5 milliárd forintért bocsátották árverésre, de kétszeri nekifutás után sem kelt el.

besült Sávoly telek Balatonring beruházás
Kapcsolódó cikkek