Cégvilág

Együttműködik az ISD Dunaferr és a Rail Cargo Hungaria

Növekszik a Záhonyon keresztül vasúton a Dunai Vasműbe fuvarozott nyersanyagok és az onnan kiszállított késztermékek mennyisége, a vasmű nyersanyagellátását biztosító megállapodást pénteken írták alá az ISD Dunaferr Zrt. és a Rail Cargo Hungaria Zrt. vezetői a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon - tájékoztatta közleményben a vasúti árufuvarozó társaság az MTI-t.

A megállapodást Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója jelenlétében Jevgenyij Tankilevics, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. igazgatóságának elnöke, valamint Vaso Janicic, az ISD Portolan Kft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével.

Az aláírás feltételeit az a szerződésben rögzített keretrendszer tette lehetővé, amelyet tavaly év végén az ISD Dunaferr, az ISD Portolan és a Rail Cargo Hungaria mellett a térségben átrakó tevékenységet végző Záhony-Port Zrt., valamint a Kelet-Trans Kft. és Transit-Speed Kft. vezetői írtak alá. Az aláíró átrakó vállalatok elsősorban a Dunai Vasműbe érkező nagy mennyiségű vasérc, szén, buga és más anyagok záhonyi átrakásához biztosítanak kapacitást. Az átrakási tevékenységre határozatlan időre, míg a fuvarozási feladatok ellátására öt évre vállaltak kötelezettséget - olvasható a közleményben.

A térségi együttműködésnek köszönhetően a Dunaferr a tavalyi mennyiségekhez képest már az idén 50 százalékkal, várhatóan 1,7 millió tonnára növeli a Záhonyon keresztül vasúton a dunaújvárosi vasgyárba fuvarozott nyersanyagok és az onnan kiszállított késztermékek volumenét; ez a növekedés a 2015-ös évi forgalommal összevetve két és félszeres. A forgalom bővítését a Dunaferrben az elmúlt időszakban végrehajtott beruházások tették lehetővé; itt a termelés ismét két kohóval folyik, a meleghengermű motorjának cseréje hengerelési többletkapacitást biztosít, így a havi kibocsátás negyedével is nőhet.

A közlemény felidézi, hogy a Rail Cargo Hungaria és a Dunaferr hosszú távú szerződéseken alapuló együttműködése már egy évtizede tart. A Dunaferr-cégcsoport évente körülbelül 4 millió tonna forgalmat bonyolít le az RCH-val, amelynek összforgalmában ez több mint 12 százalékot tesz ki. A forgalom zavartalan és biztonságos lebonyolításának növelése érdekében néhány héttel ezelőtt Kovács Imre megállapodott az Ukrán Vasutak elnökével arról, hogy a két társaság az idei évre meghosszabbítja együttműködési szerződését.

A Dunaferr által igényelt többletteljesítmény megteremtheti a feltételeket Záhony felzárkózásához az átrakók közötti piaci versenyben, több száz munkahely megőrzését garantálja - olvasható a Rail Cargo Hungaria közleményében.

A különböző gazdasági és egyéb korlátozások ellenére az Ukrajnából Magyarországra belépő forgalom 2016 végére 9 százalékkal nőtt - jegyezték meg a közleményben.

acélgyártás vasút Rail Cargo Dunaferr fejlesztés
Kapcsolódó cikkek