Cégvilág

Eladók a kéményseprő cég ingatlanai

Több mint 100 millió forint értékben hirdetett meg a valaha a legnagyobb kéményseprő vállalkozásként számontartott Magyar Kémény Kft. vagyonából a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az eladásra kínált hét ingatlan közül a legértékesebb darab egy 1,7 hektáros beépítetlen balassagyarmati terület, amelynek 52 millió forint az irányára, a legolcsóbb pedig egy salgótarjáni 322 négyzetméteres kivett lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű ingatlan alig 5 millióért. Az ingatlanok nem tehermentesek, rájuk az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. zálogjoga van bejegyezve 80 millió forint és járulékai erejéig. Ezenkívül az adóhatóság végrehajtási joga is terheli 46 millió forint és járulékai erejéig. A cég egyébként szerepel az adóhatóságnak 180 napon túl, 100 millió forintnál nagyobb összeggel tartozók listáján is.

A Somogy megyei állami kéményseprő vállalatból alakult kaposvári székhelyű Magyar Kémény négy megye mintegy 600 településén szolgáltatott, és 2012-ben még közel 1,3 milliárd forint árbevételt, emellett 33 milliós nyereséget könyvelt el. A piac átrendezése és a lakossági szolgáltatás ingyenessé tétele nyomán azonban a bevétele összezsugorodott, és veszteségbe fordult a gazdálkodása is: 2015-re 900 millió alá esett a forgalma, miközben a vesztesége meghaladta a 100 milliót.

A kilátástalan helyzetben a cég 2015-ben csődvédelmet kért, de nem sikerült egyezségre jutnia a hitelezőivel, így tavaly júniusban felszámolás alá került. Közben a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Magyar Kéményt.

A tavaly júniusban készült, tevékenységet lezáró mérlege szerint a cég 2016 első fél évében 432 millió forint bevételt ért el, és 56 millió forintot tett rá az addig felhalmozott veszteségekre, saját tőkéje pedig mínusz 326 millió forint volt, a társaság kötelezettségei csaknem félmilliárd forintra rúgtak.

Magyar Kémény
Kapcsolódó cikkek