Cégvilág

Nagyon odafigyel a kormány a disznóságokra

Kiemelt figyelmet fordít a kormányzat a sertéstartók támogatására, ezen belül is az őshonos magyar fajták, mint a mangalica megőrzésére.

A hagyományos, rég honosult állatfajtáink – mint a mangalica is – kiemelt tájvédelmi jelentőséggel bírnak, részét képezik a magyar tájnak, néprajzi hagyományok kötődnek hozzájuk, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai - mondta megnyitó beszédében Nagy István, a X. Budapesti Mangalica Fesztiválon. Ezeknek – mint nemzeti kincseinknek – az eredeti állapotukban történő megőrzése nemzeti érdek és állami feladat - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. (A távol-keleten is népszerű a magyar sertés.)

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette a legtöbb védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági fajta helyzete stabilizálódott. A kormány továbbra is arra törekszik, hogy az őshonos állomány tovább növekedjen, a génmegőrzés magas színvonala fennmaradjon, és hogy az ezekből a fajtákból készített termékek és szolgáltatások megtalálják helyüket a hazai és külföldi piacokon.

Nagy István hangsúlyozta, a kormány kiemelt figyelmet fordít a sertéságazat támogatására, s bár az uniós szabályozás a nemzeti hatáskörben nyújtott támogatások körét nagyon behatárolja, a tárca az elmúlt időszakban számos jelentős intézkedést valósított meg. Megemlítette a 2015-től indult „Több munkahelyet a mezőgazdaságban” programot, melynek keretében a biztosított többletforrásoknak köszönhetően a sertéshízó állatjóléti támogatás keretösszege folyamatosan emelkedett, valamint a koca állatjóléti támogatás bevezetését. A 2012-ben elindult sertésstratégiáról elmondta, ennek keretében többek közt fejlesztési támogatást kapnak a sertéshús feldolgozók, átfogó kutatási és fejlesztési programok, széleskörű bel- és külpiaci marketing akciók indultak a hazai sertéshús, ezen belül kiemelten a mangalica népszerűsítésére.

mangalica sertéstenyésztés állattartás
Kapcsolódó cikkek