Cégvilág

Odakozmált a majonézfúzió

Visszavonta vasárnap a brit-holland Unilever fogyasztásicikk-gyártó konglomerátumra tett 143 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát a Kraft Heinz. Az árfolyamok is gyorsan visszaszállnak a földre, ahogy a Kraft Heinz és a Unilever afférja gyors véget ért.

A Unilever részvényárfolyama 7,9 százalékot zuhant a hétfői londoni tőzsdei kereskedés nyitányában arra a hét végi hírre, hogy az amerikai Kraft Heinz visszavonta 143 milliárd dollár értékű felvásárlási ajánlatát. Pénteki nyereségének a felét tehát már vissza is adta a Unilever. Amerikában az elnökök napja miatt tőzsdei szünnap volt hétfőn, ott ma derül ki, hogy a Kraft pénteki 11 százalékos árfolyamugrásából mennyi marad. A világon az eddigi második legnagyobb volumenű akvizíciónak ígérkező ügylet két nappal azután kapott léket, hogy pénteken nyilvánossá vált az élelmiszeripari óriásfúziós terv. Pedig az előrecsomagolt élelmiszerek és italok területén piacvezető óriás jöhetett volna létre, megfosztva első helyétől a svájci Nestlét.

A Kraft Heinz piaci értéke 117,6, a Unileveré 135,3 milliárd dollár volt, azaz a „kis hal” próbálta behálózni a nagyobbat. Csakhogy a fogadtatás nem volt éppen fejedelmi, a brit-holland cég mereven elutasította a baráti közeledést. A Kraft Heinz részvénycsomagjának több mint a felét birtokló két cég, a brazil 3G Capital Partners tőketársaság és a Berkshire Hathaway befektetési holding viszont úgy döntött, hogy ellenséges felvásárlási ajánlattal nem támadja le a Unilever részvényeseit. Ez nem is meglepő, hiszen a Berkshire agytrösztje, Warren Buffett befektetési guru legendásan ódzkodik a konfliktusos ügyek felvállalásától. A felvásárlást övező szópárbaj kibontakozása nem kedvez egy esetleges későbbi együttműködésnek, már csak ezért is tartózkodnak a kommentároktól – informálták a Bloomberget a cégekhez közeli, névtelenséget kérő források.

Ők jelezték azt is, hogy a brit kormány részéről kisebb, de orvosolható kifogások merültek fel, s az üzlet volumenére való hivatkozással Theresa May miniszterelnök vizsgálatot kezdeményezett annak feltárására, miként érintheti a Brexit az ügyet.

Michael Mull szóvivő szerint a Kraft Heinz szándékának tisztességét jelzi, hogy ajánlatukat erősen kezdeti stádiumban hozták nyilvánosságra, s az ellenállást tapasztalva rögtön odébb is állnak, hogy mindkét cég zavartalanul folytathassa értékteremtő tevékenységét a fogyasztók és a részvényesek megelégedésére.

A Unilever tulajdonosait a részvényenkénti 50 dolláros ajánlat nem villanyozta fel, szerintük a vállalat ennél sokkal többet ér. A vezetés részéről azt is felemlegették, hogy ahová az amerikaiak beteszik a lábukat, ott drámai mértékű költségcsökkentési sorozat indul, ami rendszerint gyárbezárásokkal, tömeges leépítésekkel jár. Ahogy a Kraft és a Heinz tavalyelőtti, 55 milliárd dolláros összeolvasztásakor is történt, igaz, azóta hatékonyság és profit terén nagyot léptek előre.

felvásárlás fúzió Kraft Heinz élelmiszeripar Unilever
Kapcsolódó cikkek