Cégvilág

Az állam tovább támogatja az Opel hazai működését

A magyar kormány feladata és felelőssége, hogy minden feltételt biztosítson ahhoz, hogy az Opel új tulajdonosa a magyarországi tevékenység bővítésében és fejlesztésében legyen érdekelt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szentgotthárdon, az Opel-gyárban, a gyártás megkezdésének 25. évfordulójának alkalmából tartott ünnepségen.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy több kormánydöntés is született, amely PSA-csoport számára vonzóvá teheti a szentgotthárdi gyár fejlesztését, példaként említette a társasági szintjének csökkentését, a kutatási-fejlesztési adókedvezményeket, a kedvező beruházásösztönzési rendszert. Méltatta, hogy az Opelnek nagy szerepe volt abban, hogy Magyarország a rendszerváltás óta az autóipar fellegvárává vált Európában. A magyarországi autóipar termelési értéke tavaly elérte a 7874 milliárd forintot, ennek 92 százaléka volt - mondta.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A szentgotthárdi gyár az Opel és Magyarország közös sikertörténete - fotó: MTI A szentgotthárdi gyár az Opel és Magyarország közös sikertörténete - fotó: MTI[/caption]

A miniszter az Opel és Magyarország közös sikertörténetének nevezte a szentgotthárdi gyár elmúlt 25 évét, olyan teljesítménynek ami a magyar emberek keze munkáját, kreativitását és szorgalmát dicséri. Elismerését fejezte ki azoknak a dolgozóknak, akik negyed százada már akkor is a szentgotthárdi árban dolgoztak, amikor az első Opel Astra lekerült a gyártósorról. Felidézte, hogy a márka szentgotthárdi gyárában az összeszerelés éveiben 85 ezer Astra és Vectra személygépkocsi készült, az elmúlt 25 év alatt pedig összesen 9 millió motort és 2 millió hengerfejet gyártottak.

"A magyar emberek megszerették az Opel márkát, bizonyítja, hogy 500 ezer Opel gépkocsi futott a magyar utakon, ebből 415 ezret a hazai márkakereskedésekben adtak el, és az Opel jelenleg is a harmadik az eladási listán" - mondta. Hozzátette: a szentgotthárdi gyár tulajdonosa összesen 1,4 milliárd eurónyi, 430 milliárd forintnyi beruházást, fejlesztést hajtott végre, három lépcsőben felépítették Európa legkorszerűbb flexibilis motorgyárát.

Azt, amelyik tavaly máris rekordévet zárt, hiszen minden eddiginél több, 629 ezer 199 motort gyártottak, a szentgotthárdi üzem ma már az Opel cégcsoport meghatározó része. A magyar kormány ezt látva így továbbra is arra törekszik, hogy lehetőségeihez mérten minden körülményt és feltételt úgy alakítson, hogy az Opel új tulajdonosa ne csak megtartsa, de továbbfejlessze a gyárat.

Karl-Thomas Neumann, az Opel/Vauxhall elnök-vezérigazgatója új lehetőségként értékelte a PSA és az Opel/Vauxhall egyesítését, amelyből megfogalmazása szerint új Európa-bajnok születhet. Szerinte a további növekedést az szolgálja, ha az Opel valódi német márka marad. Az ünnepséget összekötötték az Opel legfrissebb modelljének, az új Opel Insignia magyarországi premierjével. A járművet 1,5 literes turbó benzinmotorral szerelik fel, amelynek érdekessége, hogy azokat a szentgotthárdi Flex-gyárban készítik majd. Megemlítette: a PSA-val kötött egyesülésről is. Fontosnak nevezte, hogy az Opel továbbra is megmaradjon német márkának, de mérnökeik közösen egy új Európa-bajnok márkát is kifejleszthetnek. Már rövid távon is sikert remélnek, például az utcai terepjárók kategóriájában - mondta.

Greg Buchal, a szentgotthárdi gyár igazgatója első sorban 1200 munkatársainak mondott köszönetet, közülük is kiemelte azt a 167 kollégáját, aki már a kezdetekkor is az Opelben dolgozott. Az igazgató szerint a szentgotthárdi gyárnak nemcsak múltja, de jelene és jövője is van, továbbra is szükség lesz az ott dolgozók tudására, szorgalmára, lelkesedésére és profizmusára.

Az esemény végén a múlt, jelen és jövő összekapcsolódását jelképezte, hogy Szijjártó Péter, Karl-Thomas Neumann és Greg Buchal a 25 éve gyártott első Astrával gördültek be az ünnepségnek helyet adó gyártócsarnokba, de már az előzőleg általuk leleplezett új Opel Insigniában hajtottak ki onnan.

Opel/Vauxhall autógyártás Szijjártó Péter PSA
Kapcsolódó cikkek