Cégvilág

Behúzta a féket az Uber Dániában

Újabb országból, ezúttal Dániából vonul ki az Uber – jelentette be a cég egy sajtótájékoztatón. Döntésüket a helyi személyszállító törvény szigorúságával magyarázták.

Több európai ország mintájára várhatóan április 18-tól kivonul az Uber Dániából is – jelentette be a cég egy koppenhágai sajtótájékoztató keretében. Harry Porter, a cég helyi szóvivője a döntés kapcsán elmondta, a háttérben az új személyszállítási törvény áll.

„Továbbra is együtt fogunk működni a dán kormánnyal annak reményében, hogy a szabályozás megváltozik, és a dán emberek élvezhetik majd az Uberhez hasonló modern technológiákat” - mondta. Ebben egyébként nem csak az Uber, de a Dániában élő csaknem 2 ezer sofőr, és a szolgáltatás 300 ezer felhasználója is reménykedik majd.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Áprilisban Dániából is kivonul az Uber - fotó: Uber Áprilisban Dániából is kivonul az Uber - fotó: Uber[/caption]A dán kormány - amely parlamenti kisebbségből kormányozza az országot - határozottsága még okot is adna az együttműködésre, mivel először még arról beszéltek, hogy szeretnék liberalizálni a személyszállítási piacot.

Hozzáállásuk azonban idén februárra gyökeresen megváltozott, így végül egy szigorú személyszállítási törvény került a parlament elé. Az új jogszabályban a döntéshozók úgy határoztak, hogy a jövőben kötelezővé tennék például a taxióra és az ülésszenzorok használatát.

Ahogyan az ismert, az alternatív személyszállító cég három éve működött Dániában. A cég működése azonban sokaknak nem tetszett: több taxis szakszervezet, személyszállító cégek, de még politikusok is tiltakoztak ellene. Arra hivatkoztak: az Uber a taxiscégekre vonatkozó előírásokat megkerülve tesz szert versenyelőnyre.

A napokbban egyébként igencsak rájárt a rúd az Uberre. Ahogyan azt korábban megírtuk, már Románia kormánya is erős törvényi keretek közé szorítaná a fuvarmegosztás elvén működő szolgáltatókat – többek között az Ubert. A döntésre azután került sor, hogy – hasonlóan a magyar taxisokhoz – a szomszédos ország szállítói is fellázadtak a szolgáltatás ellen. A helyi vezetés ezért most sürgősségi rendelettel szabályozná az Uber működését, ezen felül egy adócsalási vád is kinéz a cégnek.

Ezentúl Arizonában is komoly felfordulást okozott az Uber, ahol a társaság egyik autója szenvedett balesetet. A rendőrségi helyszínelés szerint nem az önvezető jármű volt a hibás, az Uber mégis leállította a vezető nélküli kocsik tesztelését és vizsgálatot indított az ügyben.

Románia személyszállító törvény Arizona Uber Dánia
Kapcsolódó cikkek