Cégvilág

Borult az Uber autótesztje Arizonában

Komoly balesetet szenvedett pénteken az Uber egyik autója Arizonában. A rendőrségi helyszínelés szerint nem az önvezető jármű volt a hibás, az Uber mégis leállította a vezető nélküli kocsik tesztelését és vizsgálatot indított az ügyben.

Az oldalára borult az Uber egyik önvezető autója Arizonában egy balesetben. Az autó éppen önvezető módban közlekedett, utast nem szállított, igaz, a szabályokat betartva a volán mögött humán munkaerő ült. A „vezető” sértetlenül megúszta a balesetet. A helyszínelés során az arizonai rendőrség megállapította: nem az Uber autója volt a felelős, a balesetet egy másik autós okozta.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]Az Uber a fejleményektől függetlenül átmenetileg megszüntette önvezető autói tesztjeit a városban, emellett a cég saját vizsgálatot indít. Ennek célja, hogy kiderüljön: elkerülhető lett volna-e az ütközés. 

Az Uber történetében korábban is volt hasonló eset, akkor San Francisco utcáiról hívta vissza a cég önvezetői autóit. A vállalat ugyanis nem volt hajlandó egy 150 dolláros engedélyt igényelni, amelyet tesztautókhoz vezettek be a városban. Szerintük az engedély nem vonatkozott az önvezető autókra. Ezután helyezték át tesztjeiket Arizonába.

A mostani események érdekesek lehetnek az önvezető autók gyártásának aspektusából is. Nemrég a Morgan Stanley elemzői bejelentették: a világ egyik legismertebb elektromosautó-gyártó cégének, a Teslának legújabb modellje sokkalta biztonságosabb lesz, mint akármelyik már forgalomban lévő társa. Ezzel a jövőben akár 90 százalékkal csökkenhet a valószínűsége annak, hogy a 3-as modellek balesetet szenvednek, illetve halálos közúti balesetet okozói lesznek.

Ez alapján mind az autógyártó vállalat, mind pedig az elemzők a 3-as modell mindent elsöprő népszerűségére számítanak, amit megalapoz, hogy az elmúlt időszakban összesen mintegy 400 ezer darab előrendelésük érkezett csak erre a típusra.

San Fransisco Arizona Morgan Stanley Uber önvezető autók Tesla
Kapcsolódó cikkek