Cégvilág

Búcsú az elavult energiacímkéktől

Új, A-tól G-ig terjedő skáláról olvasható le a tervek szerint az adott elektromos háztartási gépek energiahatékonysága.

Az elgondolást kedden az Európai Parlament és az Európai Tanács közös tárgyalócsoportja támogatta, de ahhoz, hogy hatályba is léphessen, megállapodásukat mindkét fórumnak hivatalosan is el kell fogadnia a parlament közleménye szerint.

A már húsz éve használatban lévőknél pontosabb tájékoztatást címkék alapján a vásárlók könnyebben választhatják ki a nagyobb hatékonyságú berendezéseket, így csökkenthetik a háztartásuk károsanyag-kibocsátását, és kisebb lesz az energiaszámlájuk. A mostani rendszer ezt azért segíti kevésbé, mert a kapható berendezéseknek már egyébként is szinte mindegyike megfelel a legjobb besorolásnak, így nehéz közöttük különbséget tenni.

A tervezett módosítás a gyártókat innovációra és fejlesztésekre ösztönzi, hiszen a jelenlegi címkézésből már nem vagy alig derül ki a termékeik közötti különbség, így nem élvezhetik ki versenyelőnyüket a kiemelkedően hatékony berendezések gyártói, mert ezt a mai rendszer nem vagy csak nehézkesen (plusz jelekkel) emeli ki. „Ma már szinte minden érintett termék 2.0-s minőségű. A rajtuk szereplő QR-kód vagy egy link irányítja az érdeklődőt egy olyan adatbázisba, amelyben hozzáférnek a szükséges információhoz. A jövő az ilyen adatbázisok és a használatukhoz szükséges alkalmazások létrehozásáé” – idézi a közlemény Dario Tamburranót, a parlament illetékes referensét.

uniós szabályozás energiacímke Európai Unió
Kapcsolódó cikkek