Cégvilág

Egymillió fölött is szakíthat egy tapasztalt informatikus

A tapasztalt informatikusok fizetésének maximuma egyre több munkakörben kezdi átlépni az egymilliós határt – írta a HWSW a Hays Salary Guide 2017 című kiadvány adatai alapján.

Továbbra is jellemző, hogy az informatikai álláspiacot a jelöltek dominálják vagyis több a nyitott pozíció, mint amennyi jelöltet a piac vagy a felsőoktatás biztosít, ezért csak a passzív álláskeresőket tudják a fejvadászok megfogni. Ez az a réteg, amely jelenleg is főállásban dolgozik valahol, de nem jelentkezik aktívan álláshirdetésekre, viszont nyitott a megkeresésekre, és az új kihívásokra.

Emiatt a fejlesztők vannak inkább alkupozícióban a fizetések tárgyalásakor a cégekkel szemben. (Nem csak az IT-cégek érzik milyen óriási lett a bérnyomás a magyar piacon.) Korábban ezért is nőttek a bérek ugrásszerűen a piacon, mivel sok vállalat belement az árversenybe, megpróbálta kivásárolni vagy ilyen módon megtartani a legjobb fejlesztőket. A Hays tapasztalata, hogy az informatikusok bérigényeit nem szabad a cégnek figyelmen kívül hagyni, mivel ha az ajánlat a kértnél 20 százalékkal alacsonyabb fizetésről szól, akkor a jelöltek 70 százaléka visszautasítja azt – írta a HWSW.hu.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: VG, Fotó: Darnay Katalin Kép: VG, Fotó: Darnay Katalin[/caption]

Kezdőfizetés: bruttó 430 ezer

A junior szoftverfejlesztők minimum havi bruttó 360 000 forinttól indulhatnak a pályán, de akár a 480 000 forintot is megkereshetik, jellemzően azonban 430 000-t szoktak kapni a munkaadótól. Ahogy a Hays IT specialistái a HWSW kérdésére elmondták, a junior bérek inkább a megelőző évben nőttek ugrásszerűen, és elérték a lehetséges magaslatot a mostani piaci körülmények között. Többször előfordult azonban a gyakorlatban, hogy a pályakezdők rögtön senior pozícióba kerültek, mivel külföldi tapasztalattal vagy PhD fokozattal rendelkeztek. Ebben az esetben nem feltétlenül a tanulmányok számítanak (specifikus szektoroknál jellemzőbb, például autóipari és pénzügyi informatika), hanem az ambiciózus és tehetséges személyiségek, akik folyamatosan szeretnék továbbfejleszteni magukat. Figyelembe veszik a cégek emellett a korábbi startup próbálkozásokat vagy az otthoni projekteket, mint például a robotprogramozás vagy valamilyen rendszer felhúzása. Ezekben az esetekben is a pályakezdőkben rejlő potenciált fizetik meg - előre - a munkaadók. (Ha más ágazatokban még nem is, de az informatikusoknál tehátmár megvalósultak az osztrák fizetések.)

Tapasztalt fejlesztők: bruttó 700 ezer

A tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztők bére többet emelkedett a juniorokhoz képest az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva, minimum havi bruttó 550 000 és maximum 750 000 forintot kereshetnek meg. A legtöbbször előforduló bér pedig a toborzók tapasztalata szerint a 700 000 forint. Az átlagbér és a fizetések maximuma emelkedett inkább a senior és a vezetőfejlesztők esetében, így már a seniorok jellemző havi fizetése is közelebb került a milliós határhoz, míg a maximuma 1 100 000 forint. A vezetőfejlesztők viszont tipikusan az 1 200 000-t is megkapják, de a fizetésük bruttó 1 450 000 forinttal éri el a maximumot - ezzel természetesen ők kereshetnek legjobban az informatikai területen. Bár a Salary Guide kiadvány nem bontja le a munkaköröket programozási nyelvek szerint, azt megjegyzi, hogy továbbra is a Java és a .NET a legkeresettebb.

Mobilra dolgozni: bruttó egymillió kettő

Szerveroldali fejlesztő munkakörben nem látható nagy változás, a fizetések 550 000 és 950 000 forint között mozognak cégtől és feladattól függően. Viszont a frontendesek és a mobilfejlesztők iránt megnövekedett kereslet tapasztalható, ami a béreken is meglátszik. A hagyományos frontend megoldások helyett "a magyar piacon modernnek számító JavaScript technológia" és a JavaScript framework, például AngularJS fejlesztők keresettek, akiknek havi 600 000 forintról indul a bértárgyalásuk, de akár már az 1100 000 forintot is megkaphatják. A mobilfejlesztők még ennél is többet, ugyanis a fizetésük 650 000-ről indul és elérheti az 1200 000 forintot. A Hays IT toborzásért felelős vezetője hozzátette az adatokhoz, hogy korábban volt egy szakasz, mikor olyan hátteret vártak a fejlesztőktől, amivel nem rendelkeztek, de mostanra sikerült a jelölteknek felzárkózni, például sok Java fejlesztő elindult androidos irányba.

informatikusok fizetések keresetek munkaerőpiac Hays
Kapcsolódó cikkek