Cégvilág

Gondok a Köki Terminál miatt

Elrendelte a bíróság a Gordiusz 95’ Zrt. csődeljárását, és a céghez igazi nagyágyút, a Cash & Limes Zrt.-t rendelte ki vagyonfelügyelőnek a csődegyezség levezénylésére a múlt héten. Ettől kezdve fizetési moratórium illeti meg az egyebek között épületek villamos hálózatait tervező, kivitelező Gordiusz 95’-öt a hitelezőkkel szemben.

Az 50-50 százalékban Kovács István és Kovács Gábor tulajdonában álló cég referencialistája igen tekintélyes, olyan nagy projektek szerepelnek rajta, mint a több mint 20 milliárd forintos mohácsi vágóhíd vagy a Köki Terminál megaberuházása, de dolgozott a Margit híd díszkivilágításán, az Operaház felújításán, és végzett villamos munkákat például az USA nagykövetségének megrendelésére is. Egy sor projektje folyamatban van, köztük a ZTE stadionjában az erős- és gyengeáramú villamos hálózat kivitelezése vagy a Várgarázs épületautomatikai munkái.


A Gordiusz 95’ tekintélyes megrendelésekhez fogható, 6 milliárd forintot meghaladó árbevételt és 91 milliós nyereséget ért el még 2011-ben, azóta azonban folyamatosan csökkent a forgalma. 2015-ben már csak 2,2 milliárd volt a cég árbevétele, és két év alatt több mint 700 millióval nőtt a kötelezettségállománya.

A könyvvizsgáló a mérlegbeszámolóhoz fűzött jelentésében fel is hívta a figyelmet a veszteségek következtében egyre apadó saját tőkére. A cég saját vagyona 2011-ben még 1,6 milliárd forint volt, négy évvel később 535 milliónál tartott, alig haladta meg a jegyzett tőke összegét. Az impozáns munkák és a romló mérlegadatok közötti kontrasztra némi magyarázattal szolgál a Gordiusz 95’ beszámolója. A követelésekre képzett értékvesztés, azaz a veszteségleírások közül kiemelte a felszámolásba dőlt R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt.-hez, azaz a Köki Terminál beruházójához kapcsolódó tételt.

Az R-CO még 2012 novemberében került felszámolás alá, majd a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette. A speciális státusz a szállítókat is érinti, hiszen például nem rúghatják fel a szerződést a kiemelttel. A Gordiusz 95’ számára sem közömbös az R-CO felszámolása, a jövőbeni hatásáról elképzelése sem lehetett a 2015-ös mérleg készítőjének, csak annyit vetíthetett előre, hogy „bizonytalanság áll fenn, pontos számszerűsítésére nincs mód”.

Köki Terminál csőd
Kapcsolódó cikkek