Cégvilág

Hosszabbított nyitva tartás lesz nagypéntek előtt és után is

Mivel a nagypéntek a beszállítóknak is munkaszünet lesz, a készlethiány fejfájást okozhat az áruházláncoknak, de így is szinte garantált húsvétkor a rekordforgalom.

A nagypénteki munkaszünet miatt a kiskereskedelmi áruházláncok többsége, így a Tesco, a SPAR, az Auchan és a Penny Market is a húsvét előtti csütörtökön és nagyszombaton több műszakban, meghosszabbított nyitvatartással készül az ünnepre – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling József hangsúlyozta: karácsonykor több bolthálózat 30-40 százalékos napi forgalomrekordot ért el, jelentős részük húsvétkor is legalább 15-20 százalékos napi bevételtöbbletben bízik. A KASZ első embere kiemelte: várhatóan nemcsak az élelmiszerüzletek lesznek népszerűek, hanem a műszaki cikkeket, iparcikkeket is keresik majd a vevők, és mivel a tavasz slágere a kertészkedés, a barkácsboltok forgalma is látványosan megugorhat.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Felkészülnek a nagypéntekre az üzletek - Kép: Vémi Zoltán Felkészülnek a nagypéntekre az üzletek - Kép: Vémi Zoltán[/caption]

Az élelmiszeripari láncoknak az okozhat leginkább nehézséget a szakember szerint, hogy nagyszombaton ne legyen friss áruból készlethiány, hiszen a nagypéntek a beszállítóknak ugyanúgy munkaszüneti nap. A pékáruknál és a tejtermékeknél a saját gyártású termékek mennyiségének növelésével kiküszöbölhető, hogy üresen álljanak a polcok, a húspultokban viszont hiánycikk lehet a csirke, ha nem sikerül kellően hatékonyan együttműködni a szállítókkal. Sáling József szerint az áruházak mindenesetre fogadkoznak: teljes lesz a kínálat, emellett árufeltöltőkből és pénztárosokból sem lesz hiány, a várhatóan így is hosszabb sorok miatt azonban sok múlik azon is, hogy az emberek mennyire lesznek türelmesek, toleránsak.

A szakszervezeti vezető úgy látja, a béremelés után a kereskedelmi dolgozók pluszjövedelme ugyanúgy az ágazatban marad, hiszen a különbözetet nem megtakarítják, hanem elköltik. Részben ennek tudható be a tartós fogyasztási cikkek iránt megnövekedett kereslet, sokan már jó ideje halogatták hűtő vagy tévé vásárlását. Sáling emlékeztetett: Magyarországon 1,2 millió munkavállalót érintett, hogy a 15 százalékkal 127 ezer, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal 161 ezer forintra nőtt, a béremelés a mintegy 500 ezer kereskedelmi dolgozó felére is kihatott. A KASZ elnöke szerint örömteli, hogy a magasabb fizetési kategóriákba tartozó alkalmazottak, így az áruosztály-vezetők, pénztárfelügyelők, pékek vagy hentesek is bruttó 30 ezer forinttal többet kapnak havonta, mint tavaly.

A vasárnapi boltzár időszakában is volt már hasonló torlódás Vámos György szerint, mint ami a nagypénteki munkaszünet miatt húsvétkor várható. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára arra számít, hogy nemcsak az ünnep előtti csütörtökön, hanem már szerdán is érzékelhetően nagyobb lesz a tömeg az áruházakban. Bár a kereskedelemben általános munkaerőhiány tapasztalható, az üzletláncok igyekeznek minden egyes dolgozót beosztani az ünnepek alatt, a szállítókkal pedig a lehető legelőnyösebb megállapodásokat kötni. Vámos szerint az élelmiszeripari üzletek cégmérettől függetlenül valószínűleg mind kinyitnak nagyszombaton, a kisebb iparcikküzleteknek viszont nem feltétlenül éri meg.

Az OKSZ főtitkára úgy látja, függetlenül attól, hogy a húsvét márciusra vagy áprilisra esik, évről évre a kereskedelmi szezon első mérföldköve, ez idén sem lesz másként. Ugyanakkor az sem véletlen, hogy a kereskedelemben dolgozók jobban örültek volna annak, ha a nagypéntek helyett szenteste, december 24. lett volna pluszban munkaszüneti nap, előzetes egyeztetésre azonban nem volt lehetőség. Európában 14 országban ünnepnap a nagypéntek, ezzel együtt Magyarországon 11 piros betűs nap van a hétvégére eső ünnepnapokon túl. Összehasonlításképp Szlovákiában 15, Horvátországban 14, Ausztriában, Csehországban, illetve Lengyelországban 13.

húsvét nagypéntek nyitvatartás munkaszüneti nap kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek