Cégvilág

Így rajzolná át Budapest kórháztérképét a kormány

Budapest teljes egészségügyi ellátása megújulhat 2025-re. Három szuperkórház kialakítása mellett az összes fekvőbeteg-intézményt korszerűsítené a kormányzat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkészítette a a fővárosi kórházak fejlesztési tervét, a részletes anyagot március 31-ig kell a kormány elé terjesztenie - írja a Magyar Idők. A javaslatot összehangolják a Semmelweiss Egyetem fejlesztésével, az egyetemi klinikáknak ugyanis fontos szerepe lesz a budapesti ellátásban. Olyannyira, hogy a tervezett dél-budai kórházat maga a Semmelweis Egyetem működtetné.

A XI. kerületben építendő 1058 ágyas kórházba költözne a Kútvölgyi úti klinikai tömb összes osztálya, valamint a Tűzoltó, és a Bókay utcai gyermekklinika, valamint a Szent János Kórház egyes részlegei. Észak-Buda nem kap centrumkórházat, a Kútvölgyi út kórházépületében korszerűsítést követően 550 ágyas intézmény jönne létre, a János Kórház többi osztályának integrálásával. Utóbbi területén a jövőben krónikus és rehabilitációs ellátás folyna 300 ágyon. A szakrendelések önálló épületbe költöznének a Kútvölgyi úton.

Észak-Pest szuperkórháza a Honvédkórház lesz. Itt is új tömb, illetve épületszárny létesül. Ide költözne az egykori MÁV-kórház, és több új egységgel megduplázódna a mostani 600 ágyas kapacitás.

A dél-pesti centrumkórház gerincét a Nagyvárad térre tervezett 1300 ágyas új épülettömb képezné, amely az Egyesített Szent István–Szent László Kórház területén épülne, több másik épület felújítása mellett. Ez az Országos Kardiológiai Intézettel együtt biztosíthatja a régióban élők sürgősségi ellátását. Itt egy országos intézeti campus is létrejönne, kardiológiai, infektológiai, hematológiai és traumatológiai, valamint az Üllői út másik oldalán, a Heim Pál Kórházból kialakítandó gyermekgyógyászati intézettel. A Heim Pál Kórház területén gyermeksürgősségi centrum és gyermekpszichiátria is létesül. Mindhárom szuperkórházhoz nővérszállót is terveznek.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Fotó: Kallus György Fotó: Kallus György[/caption]Az előterjesztés a társkórházak fejlesztési tervét is tartalmazza. Amelyek közvetlenül részt vesznek a sürgősségi ellátásban, már idén hozzájuthatnak összesen 40 milliárd forint kormányzati és 11 milliárd forint uniós forráshoz. A szuperkórházak engedélyezése már jövőre befejeződhet, az előkészítő munkálatokra és a társkórházak fejlesztésére 50-55 milliárd forintot irányoznának elő 2018-ban.

A sürgősségi ellátást nem végző, de sok esetben országos feladatokat ellátó kórházak – például az országos reu­matológiai, tüdőgyógyászati vagy a visegrádi, a nagykőrösi és a törökbálinti rehabilitációs intézet – a program második ütemében juthatnának felújítási forráshoz.

kórházak sürgősségi ellátás egészségügy fejlesztés
Kapcsolódó cikkek