Cégvilág

Kötelező lehet a szakképzett eladók alkalmazása

Szakképesítéssel rendelkező eladók alkalmazását írhatják elő azokban az áruházakban, ahol nemcsak napi fogyasztási cikkeket kínálnak, hanem például műszaki vagy ruházati termékeket is – tudta meg a Magyar Idők.

A kiskereskedelmi szabályozást érintő javaslatok között a jövőben meghatározott szakképesítés szükségességét is előírnák egyes áruházi munkakörökben – értesült a Magyar Idők. A nagy alapterületű egységekben, hipermarketekben jellemzően nem csupán napi fogyasztási cikkeket kínálnak, hanem egyéb, adott esetben külön ismereteket igénylő termékeket is, például műszaki eszközöket, alkatrészeket vagy ruházati, optikai, vegyipari, kertészeti árucikkeket.

Ezen termékek értékesítésekor jelenleg nem írja elő jogszabály, hogy a vásárlót kiszolgáló eladó szakirányú tudással rendelkezzen az általa kínált termékekről. Ez számos esetben megakadályozza a fogyasztók tájékozódását a megvásárolni kívánt árucikkről, sőt szélsőséges esetben veszélyt is okozhat. Megoldás lenne, ha a jövőben meghatározott szakképesítéssel rendelkező eladók segítenék a választást a nagyobb áruházakban.

Erről a javaslatról is tárgyalhatnak ma a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség képviselői a munkaadókkal és a vállalkozások szakmai szervezeteivel. Az egyeztetésre meghívást kapott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók Országos Szövetsége, az Országos Kereskedelmi Szövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, valamint az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége. A szervezetek képviselői közül lapunknak többen azt jelezték: érdemi egyeztetésekre számítanak a döntéshozókkal, erre utalnak az előkészületek is, egyúttal üdvözlik a párbeszédet a kormányzattal.

 

szabályozás szakképzés kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek