Cégvilág

Magyar betegeket is érinthet az indiai gyógyszerbotrány

Több mint háromszáz generikus gyógyszer - köztük fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők - forgalmazási engedélyének felfüggesztését javasolta uniószerte a Európai Gyógyszerügynökség (EMA ) - számolt be a hírről a Népszava.

A gyógyszerhatóság szerint az érintett cég rosszul kezeli, értelmezi és dokumentálja a gyógyszerekkel kapcsolatos tesztek adatait. De megállapították azt is: nincs bizonyíték arra, hogy a Micróra bízott szerek ne teljesítenék azt a hatást, amelyet elvárnak tőlük, vagy kárt okoznának azoknak, akik szedik ezeket – írja a Népszava.

Ennek ellenére több mint 300 termék forgalmazási engedélyének felfüggesztését javasolták, ám további több tucat másik esetében, ahol más tesztadat is volt a készítmény biztonságosságáról, azok a patikák polcain maradhatnak.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Több mint 300 féle gyógyszer forgalmazási engedélyét felfüggesztenék fel - fotó: AFP Több mint 300 féle gyógyszer forgalmazási engedélyét felfüggesztenék fel - fotó: AFP[/caption]

A megbízhatatlan klinikai teszttel gyártott gyógyszerek zömét Németországban, Angliában, Franciaországban, Finnországban, Észtországban, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban hozták forgalomba, de jutott belőle egyebek mellett Ausztriába is.

A magyar patikákba csak egyetlen kifogásolt szer, az Etrixenal került, amely vény nélküli, nem szteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletta. Ennek valószínűleg felfüggesztik a forgalmazását. A lap megtudta: ez azzal jár, hogy nem lehet majd kiadni a betegeknek az érintett gyógyszert, míg be nem bizonyosodik egyértelműen az ártalmatlansága.

gyógyszerpróba Európai Gyógyszerügynökség Népszava megbízhatatlan gyógyszerek
Kapcsolódó cikkek