Cégvilág

Megvan a GVH-engedély a megafúzióra

Rábólintott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljáró versenytanácsa a hazai baromfipiacot átformáló cégösszefonódási kérelemre, így a Tranzit-Ker Zrt., valamint a Tranzit-Food Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Kft. megszerezheti a Bátortrade Kft., illetve „az utóbbi céggel szorosan együttműködő társaságokhoz tartozó vállalkozásrészek tulajdonjogát”.

Ahogyan a Világgazdaság a február 23-án keltezett fúziós kérelemről korábban megírta, a tranzakció nem üzletrész-, hanem eszköz- és ingatlanvásárlások révén valósul meg. A fúzió átírja a baromfipiaci erőviszonyokat, szereplői ugyanis a piacon meghatározók.

A Szabó Miklós érdekeltségébe tartozó debreceni Tranzit csoport – a 2015-ben 11 milliárd forgalmú Tranzit-Ker és a 15 milliárdos Tranzit-Food – mellett a fúziós kérelemben a 7,5 milliárdos forgalmú Bátortrade szerepel, de lapunk forrásai kulcsszereplőnek a Petis Mihály érdekeltségébe tartozó nyírbátori Gastor Baromfi Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t tartják. Utóbbi integrátor cég több mint 15 milliárdos árbevételt produkált 2015-ben, vevői között van a Tesco és a Lidl is. A cég a csirkepiac harmadik legnagyobb szereplője a Master Good és a Hungerit után.

A fúziót jóváhagyó határozatában a rögzítette, hogy a Tranzit csoport meghatározó tevékenysége a víziszárnyas- (sovány liba és pecsenyekacsa) nevelés, amelyet részben saját telepein végez, részben bérneveléssel old meg, illetve a felnevelt víziszárnyasok vágása, feldolgozása, csomagolása és értékesítése. A Tranzit csoport részesedése a magyar pecsenyekacsa-feldolgozásban 15-20 százalék, a feldolgozott sovány libák piacán 30-35 százalék, összességében pedig a sovány víziszárnyasok esetében az átlagos részesedése 20-25 százalék.

A versenytanács megállapításai szerint a pecsenyekacsa-nevelő telepeken szükséges technikai feltételek nem térnek el a brojlercsirketelepekétől, ezért a Tranzit csoport – a kérelemben tett nyilatkozata szerint – a megszerzett brojlercsirke-nevelő kapacitásai egy részét pecsenyekacsa-nevelésre tervezi hasznosítani. Ennek következtében egyrészt csökkenti a felvásárlást nevelt kacsából, másrészt pedig a saját beruházásban bővített feldolgozó kapacitása révén növeli a kacsafeldolgozást. A GVH megállapítása szerint a csoport részesedése a pecsenyekacsa és brojlercsirke nevelésére Magyarországon hasznosított területből kevesebb mint 5 százalék.

A Tranzit csoport és a beolvadó érdekkör azonos tevékenysége a brojlercsirke- és a pecsenyekacsa-nevelő telepek üzemeltetése, valamint a gyártott takarmányok értékesítése. Mivel a két vállalkozáscsoport együttes részesedése a piacon 20 százalék alatti, ez nem vet fel versenyjogi kérdést. Nem tartotta beavatkozásra okot körülménynek a versenytanács azt sem, hogy a Tranzit csoport a hozzá kerülő, jelenleg brojlercsirke nevelésére használt telepeken vízikacsa-nevelést tervez, és több kacsát dolgozna fel. 

A versenytanács büntetett is: mivel a Tranzit-Ker és a Tranzit-Food szerinte részben végrehajtotta az összefonódást a GVH-engedély hiányában is, 1,8 millió forint bírságot szabott ki.

fúzió baromfi GVH víziszárnyas
Kapcsolódó cikkek