BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németek segítik felsrófolni a magyar béreket

Már a második magyarországi irodáját nyitotta meg az IG Metall német szakszervezeti óriás, hogy segítse a magyar bérek felzárkózását, és ezáltal is védje a német munkahelyeket

A múlt héten Kecskeméten megnyílt a németországi IG Metall és a Vasas Szakszervezeti Szövetség második közös irodája. Az első Győrben kezdte meg a működését tavaly januárban. „Hatéves tárgyalássorozat és előkészítő munka előzte meg, hogy a világ egyik legerősebb szakszervezetének számító IG Metall nemzetközi partnerprogramja keretében nálunk nyisson irodát” – mondta lapunknak Balogh Béla, a Vasas elnöke.

Ennek keretében Magyarországon kívül csupán az Egyesült Államokban működtet a szakszervezeti óriás hasonló irodát. Balogh Béla szerint a magyarországi erőteljesebb szerepvállalás mellett két nyomós érv is szólt: egyrészt az idén 140. születésnapját ünneplő Vasas több évtizedre visszanyúló jó kapcsolatot ápol a német szakszervezettel, másrészt a német vállalatok jelentős szerepet töltenek be a magyarországi autóiparban, amelyben jelenleg mintegy 750 cég működik, köztük olyan óriások, mint az Audi, a Mercedes és az Opel.

„Az a cél, hogy egyre inkább közelítsünk a németországi bérszínvonalhoz és vállalati kultúrához – hangsúlyozta Balogh Béla. – A magyar autóipari cégeknél még mindig meglehetősen nyomottak a bérek, a németországinak negyedét-hatodát érik el, de a munkavállalókkal való bánásmód és a szakszervezetekkel való együttműködés terén is szükség van a felzárkózásra.” A két iroda munkatársainak feladata ennek a folyamatnak az elősegítése információcserével, tanácsadással, oktatással. Ebbe ugyanúgy beletartozik a bértárgyalásokra való felkészítés, mint például a szakszervezet-alapítás támogatása – magyarázta a Vasas vezetője. A Vasas összesen kétszáz hazai munkaadónál van jelen, 118 multinacionális cégnél, amelyből negyvennek van német anyavállalata.

Az időzítés sem véletlen, több mozzanat is támogatja a bérfelzárkózást – hangsúlyozta Balogh Béla. Az ágazatot sújtó egyre nagyobb munkaerőhiány óriási nyomás alá helyezi a cégeket, emellett a garantált bérminimum kötelező emelése miatt összetorlódott fizetési szintek is béremelésre késztetik a vállalatokat. Tavaly és idén minimum 10 százalékos bérmegállapodások születtek a szektorban, de volt példa 30 százalékos emelésre is. A történet másik oldala, hogy a társasági adó és a szociális hozzájárulás csökkentése révén állami ösztönzést és segítséget kapnak – az egyébként is jellemzően jól jövedelmező – cégek a bérek felzárkóztatására – tette hozzá. 

A hazai szakszervezeti mozgalomnak sem árt a frissítés, hiszen csökkenőben a tagok összlétszáma. Bár ez alól a Vasas kivétel: egy év alatt háromezer fővel tudta növelni a beszervezett munkavállalók létszámát.

Az IG Metall nem rejti véka alá, hogy a segítségnyújtással a németországi munkahelyeket kívánja elsősorban védeni. „Minden euró, amellyel a magyarok többet keresnek, csökkenti annak esélyét, hogy német munkahelyeket helyezzenek át az országba” – olvasható az IG Metall honlapján abban a beszámolóban, amely a sopronkövesdi Autolivnél tavaly áprilisban lezajlott sztrájk kapcsán készült. A cikk szerint évek óta visszafogják a cégek a béreket a magyar járműiparban, amit a kormány sokáig elnézett nekik, ám a helyi szakszervezetek elérkezettnek látják az időt, hogy erőteljesebb fellépéssel változtassanak ezen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.