Cégvilág

Rövidesen befejeződik a Malév felszámolása

Öt év után rövidesen lezárul a Malév „f.a.” felszámolása. Kizárólag a dolgozóknak juttattak csekély összeget, de ők is elégedetlenek, és bizonyára az orosz állami bank sem mond le a pénzéről.

Lassan formálisan is befejeződik a Malév „f.a.” felszámolása, amely csaknem öt éven keresztül, újabb és újabb határidők kitolásával folyt. A felszámoló Nemzeti Regionális Nonprofit Kft.-től megtudtuk, hogy a Fővárosi Törvényszéknek háromezer példányban elküldték a záró beszámolójukat. Azért kellett ilyen mennyiségben beadniuk a dokumentumot, mert a dolgozókkal együtt ennyi hitelezője volt a Malévnek.

Már az adóhatóság vizsgálata is befejeződött, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal semmilyen megállapítást nem tett a felszámolással kapcsolatban. Most tehát a bíróságon a sor, amely kiküldi a dokumentumokat a hitelezőknek, aztán törölhetik a légitársaságot a cégek közül.

A Malév teljes, bejelentett és elismert hitelezői követelésállománya közel 170 milliárd forintot tett ki. A értékesítéséből pár milliárd forint folyt be. Mivel a dolgozók követelésének besorolása és időrendbeli keletkezése megelőz minden más követelést, valamint a felszámolásból rendelkezésre álló vagyon a dolgozók teljes körű kifizetését se teszi lehetővé (ezért zajlik a felszámolás egyszerűsített formában), rajtuk kívül semmilyen hitelező nem kapott pénzt.

A légitársaságnak a tevékenység megszüntetésekor 1030 belföldi és további 15 országban 79 külföldi munkavállalója volt. A felszámolás alatt a dolgozók a munkaviszony megszűnése miatt keletkezett követelésükből bruttó 3,6 milliárd forint kifizetésben részesültek, ami azt jelenti, hogy a dolgozók átlagosan a követelésük 50 százalékát kapták meg idáig.

A hitelezők, köztük az orosz állami bank, a Vnyesekonombank (VEB) igényét nyilvántartásba vették és visszaigazolták, de kifizetése az említett okok miatt nem történt meg. „A Vnyesekonombank 2014-ben pert indított a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt a magyar állammal és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel szemben a felszámolásban bejelentett igénye – 36,8 milliárd forint és annak törvényes kamata – megtérítése iránt. A bank a pert 2016 novemberében elveszítette, fellebbezést nem nyújtott be” – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

[caption id="" align="alignleft" width="700"]Fotó: MW archív Fotó: MW archív[/caption]Az oroszok minden bizonnyal nem akarnak lemondani a csaknem 37 milliárd forintról. Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója korábban azt mondta, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában tárgyalt Szergej Gorkovval, a Vnyesekonombank elnökével az adósságtörlesztés peren kívüli rendezésének lehetőségeiről. Azt nem sikerült megtudnunk, hogy hol tartanak ezek a tárgyalások.

A VEB mellett a Malév-dolgozók is pert indítottak a magyar állammal szemben, és a Világgazdaság információja szerint az elsőfokú ítélet április elejére várható. A dolgozók a felelősség megállapításáért indítottak eljárást, vagyis abban bíznak, hogy a bíróság kimondja: az állam volt a felelős abban, hogy a Malév a felszámolás sorsára jutott. Amennyiben a Malév-dolgozók számára ilyen ítélet születik, akkor minden bizonnyal továbblépnek, és egy újabb perben követelik majd a kártérítést, amely a fentiek alapján több milliárd forintos tétel lehet.

Malév légitársaság csőd repülés felszámolás
Kapcsolódó cikkek