Cégvilág

Rövidesen feloldhatja Japán az importstopot

A madárinfluenza miatt kialakult kereskedelmi helyzetről és a betegség hazai lecsengése utáni legfontosabb lépésekről tárgyal a japán főállatorvossal, Norio Kumagaival Tokióban hétfőn Budai Gyula. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa közleményében emlékeztetett: Japán 2016. november 5-én rendelt el beszállítási tilalmat a magyar baromfira, miután néhány nappal korábban egy Békés megyei telepen kimutatták a madárinfluenza vírusát (H5N8).

A miniszteri biztos kijelentette: „a Japánba irányuló magyar baromfi értéke 2014-ben, a legutóbbi madárinfluenza-mentes évünkben elérte a 26 millió amerikai dollárt. A november óta érvényben lévő szállítási korlátozás miatt kieső exportban keletkező kár pontos mértékét nem lehet meghatározni, de átlagosan havi körülbelül 2 millió dolláros kárról beszélhetünk, vagyis az elmúlt négy hónapban nagyjából 8 millió dollár potenciális export-bevételtől esett el Magyarország a madárinfluenza miatt” – erősítette meg a miniszteri biztos. A madárinfluenza miatt eddig 3,2 millió állatot kellett Magyarországon leölni, és több mint 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak. A közvetett kár pedig, a becslések szerint eléri a 7 milliárd forintot.

A KKM miniszteri biztosa kedden Tokióban, Magyarország képviseletében részt vesz a Foodex Japan élelmiszeripari kiállítás hivatalos megnyitóján, majd átadja a magyar standot, a világ egyik legrangosabb és a térség legnagyobb élelmiszeripari és ital szakkiállításán.

Tavaly, több mint 3 ezer kiállító mutatta be a termékeit a 77 ezer látogatónak. A szakkiállításon való részvétel remek alkalom az ázsiai piac meghódítására és új partnerek felkeresésére, továbbá lehetőség a vállalatok számára, hogy jobban megismerhessék a japán piacot. Magyarország idén harmadszor jelenik meg a Csendes-óceáni térség egyik legjelentősebb kereskedelmi és üzleti rendezvényén. A 19 magyar cég egy majdnem 150 négyzetéteres területen kap helyet. Több húsipari vállalkozás és méztermelő jelezte részvételét a kiállításon, de lesz borászat és fagyasztott zöldségekkel, tésztákkal kereskedő vállalat is.

Budai Gyula, a Foodex megnyitójának napján részt vesz a "SAKURA" Japan Women''s Wine Awards 2017 díjátadóján is, ahol a benevezett több mint 4 ezer borból, 44 kap gyémánt trófeát (Diamond Trophy) - köztük egyetlen magyarként a Pannon Tokaj Pincészet 2013-as Tokaji 6 puttonyos aszúja. A versenyen további 6 magyar bor részesül valamilyen díjban (kettő Double Gold, három Gold, egy pedig Silver díjazott lesz).

foodex importstop Japán import
Kapcsolódó cikkek