Cégvilág

Vizes vébé: milliók ismerhetik meg Budapestet

A sportturizmus éve lesz az idei – hangzott el a múlt heti Utazás 2017 kiállításon.

„Budapestet mint turisztikai desztinációt nem is lehetne jobban bemutatni a világnak, mint egy milliók által követett sportesemény közvetítésével” – hangsúlyozta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál­- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója a szakmai konferencián, amelyet Budapest és Győr közös szervezésében tartottak meg március 3­-án, s amelyről a Turizmus Online szakportál számolt be.

A nyári úszó-vb (FINA) a harmadik legnagyobb sportesemény az olimpia és a labdarúgó-vb után. A televízión keresztül mindenki megismerheti Budapest legvonzóbb, legszebb részeit, kezdve a FINA megnyitójával. Mivel a sport és a kultúra összekapcsolható – mutatott rá Bán Teodóra, fontos, hogy a fejlesztési lehetőségeket ez irányban ugyanúgy feltárjuk, mint az esetleges hiányosságokat.

A 17. vizes vb ideje alatt a Dagály Úszóaréna 12 ezer látogatót tud befogadni. Két ideiglenes medencét is felállítanak a városligeti műjégpályánál, ezek 5 ezer, a balatonfüredi lelátó pedig 2500 látogatót vár majd – mondta Balogh Sándor, a Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója. A világbajnokság hat sportágának versenyeit öt helyszínen rendezik meg. A sportolókat egymástól legfeljebb egy kilométeren belül kell elszállásolni, így igen nagy telítettség lesz a szállásokon a sportesemények időszakában. Ez persze nemcsak a szálláshelyeknek, hanem a vendéglátóhelyeknek is pluszbevételt hoz.

Győr turizmusát a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál dobja majd fel. A város több milliárd forintot fektetett a sportgazdaságba, illetve a kapcsolódó infrastruktúra ­fejlesztésébe – derült ki Jakab Petra, a Városmarketing és Programszervezési Főosztály idegenforgalmi referensének előadásából. Az 5500 férőhelyes Audi Aréna Győr rendezvényhelyszín alkalmas nemzetközi sportesemények, könnyű-­ és komolyzenei koncertek, előadói estek, konferenciák, kiállítások megrendezésére.

Az Aqua Sportközpont szintén nemzetközi sportesemények helyszínéül szolgálhat, és a város is maximálisan kihasználja. A Radnóti utcai sporttelepen lesz majd az olimpiai központ, amely később a város sportéletének további fejlődéséhez járul hozzá. A város felkészül az olimpia résztvevőinek elszállásolására és az ezzel kapcsolatos beruházásokra is. A Széchenyi István Egyetem kollégiumát felújítják, és mellé új, 550 férőhelyes szárnyat építenek, amelyet nyáron a turisták, kirándulók vehetnek igénybe. A régi olajgyár területére lakóházat építenek, ahova a sportolók után későbbi tulajdonosaik költözhetnek majd.

turizmus vendégforgalom vizes vébé
Kapcsolódó cikkek