Cégvilág

Adólefaragás nélkül ráfaraghatnak vidéken

Létkérdéssé vált a szállodaiparban az áfacsökkentés, kivált a szálláshelybevétel zömét adó vidéki szállodákban, ahol enélkül se bérfejlesztésre, se felújításokra nem jut forrás

Vagy jókor, vagy a kellő frekvencián kongatta meg a vészharangot a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének nemrég megválasztott új vezérkara, amely Könnyid László elnök vezetésével megkereste a Magyar Turisztikai Ügynökséget a jövő évi adótörvényekbe szánt módosítás, nevezetesen a szállodaipar legfontosabb ügye, a 18 százalékos áfa 5 százalékra mérséklése miatt.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Fotó: Banczik Róbert Fotó: Banczik Róbert[/caption]

A versenyképességük határán lavírozó vidéki szállodák többségében a felújítások tovább nem odázhatók, különben a vendégek elpártolnak a közeli régiós vetélytársakhoz, az itthon maradt alkalmazottak meg úgyszintén, hacsak nem lesz forrás a további béremelésekre – érzékeltette a magyarországi szálláshelybevételek 55 százalékát vidéki vállalkozások helyzetét Könnyid László, aki egy hévízi szállodát igazgat, tehát közvetlen tapasztalatai vannak a helyzetről.

Az utóbbi időben szárnyra kapott turizmusnak köszönhetően a szállodák jövedelmezősége ma már újra a 2000-ben mért szinten van, de az inflációval korrigált nettó szobaárbevételek csak most érték el a 17 évvel ezelőtti szintet. A 2008-as válság utáni mélyrepülésből már sikerült visszatornászni az árakat a korábbiak közelébe, viszont a szükséges fejlesztésekre ebből még nem jut, és jó ideje nem jutott. A 2018-as év ráadásul fordulópont lesz a gyakorlatilag csak félpanziós csomagokat értékesítő vidéki szállodák számára, miután a vendéglátás áfája akkor 5 százalékra csökken – hívta fel a legfőbb problémára a figyelmet Könnyid László. Mint mondja, ha a most 18 százalékos szálláshelyi áfa mellett megjelenik egy 5 százalékos vendéglátós adókulcs, akkor a szálláshelyeknek külön kell bontaniuk a szállás és az étkezés árát, ami hasonló bonyodalmakat okozhat, mint most a kétféle adókulccsal működő vendéglátásban.

A vendéglátás adócsökkentéséből származó megtakarítást nem tudják a nem vendéglátós szállodai alkalmazottakra, például a recepciósok vagy a takarítók bérfejlesztésére költeni, miként az előző szállodaépítési boom idején megépült, mára alapos felújításra szoruló épületekre sem lesz pénz. Ez pedig már az alkalmazottak mellett a vendégek elvesztésével is járna – mutatott rá a belátható negatív következményekre a szállodaszövetségi elnök. Mint mondta: a fejlesztésekre és a 2018. január 1-jétől 180 ezer forintra emelkedő szakmai bérminimum fedezetére csak az áfacsökkentés révén tudnak forráshoz jutni.

Tovább javulnak az adatok

A ma megjelenő februári KSH-statisztika kapcsán Könnyid László elmondta: további erősödésre számít az adatokban, de a 2015. novemberi párizsi terror után visszaesett utazási kedv Európa-szerte négy-öt hónapos alacsony bázist okozott, vagyis az idei év első három-négy hónapjának látványos eredményei mögé ezt is oda kell érteni.


szálláshelyek hotelek bérköltségek áfacsökkentés
Kapcsolódó cikkek