Cégvilág

Állami programmal halásszák az informatikusokat

Elindult az informatikus utánpótlás biztosítása érdekében korábban meghirdetett kormányzati program. A kezdeményezéshez már 15 felsőoktatási intézmény és több informatikai vállalkozás is csatlakozott.

Kormányzati programmal pótolják ezentúl az informatikusokat a piacon. A kormányzati terv megvalósítása már el is indult, a kezdeményezéshez eddig 15 felsőoktatási intézmény és több informatikai vállalkozás csatlakozott. 

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Az informatikus program első üteme 2,8 milliárd forint uniós forrásból valósul meg - fotó: AFP Az informatikus program első üteme 2,8 milliárd forint uniós forrásból valósul meg - fotó: AFP[/caption]Ennek eredményeként még ebben a hónapban ingyenes, naprakész gyakorlati tudást biztosító képzések indulnak - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.

A politikus kifejtett: a program első üteme 2,8 milliárd forint uniós forrásból valósul meg, amely magában foglalja egyebek mellett az informatikai szakma népszerűsítéséért országszerte szervezendő több mint 400 rendezvényt, valamint informatikai témájú szakkörök és táborok szervezését. Emellett a céges nyílt napok és interaktív kiállítások is tervben vannak több ezer általános- és középiskolai diák megszólítása érdekében - fűzte hozzá az államtitkár.

Érdekes az állami utánpótlás abból a tekintetből, hogy egy tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztő bére minimum havi bruttó 550 000 és maximum 750 000 forint között mozog. A legtöbbször előforduló bér a toborzók tapasztalata szerint a 700 000 forint.

bér Kara Ákos informatikus utánpótlás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikus
Kapcsolódó cikkek