Cégvilág

Európát hódítaná meg a gyöngyöshalászi Apollo-üzem

Évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer busz- és tehergépjármű-abroncs készül majd az indiai családi vállalkozás tulajdonában Apollo Tyres pénteken átadatott gyárában.

"Az üzemben készült abroncsok az európai piacra kerülnek" – mondta az eseményen Onkar S Kanwar, az Apollo Tyres elnöke. A magyar gyár a Hollandiában található, meglévő üzem gyártókapacitását egészíti ki, az üzemben Apollo és Vredestein márkájú abroncsok készülnek.

 [caption id="" align="aligncenter" width="800"]Kép: Móricz-Sabján Simon Kép: Móricz-Sabján Simon[/caption]

A beruházás értéke 475 millió euró, 147 milliárd forint, amihez a magyar kormány 16 milliárd forint támogat biztosított, és a fejlesztésnek köszönhetően a világ egyik legmodernebb, legmagasabb színvonalú gyárát adhatták át – emelte ki Orbán Viktor, miniszterelnök. Magyarország célja, hogy a közép-kelet-európai régió motorizációs központjává váljon, és ebben az Apollo egy jó henger – fogalmazott a kormányfő. A Kanwar család felmérte a lehetőséget, és olyannak találták Magyarország jövőjét, amely alapján érdemes lesz nálunk megvalósítaniuk első, Indián kívüli, zöldmezős beruházásukat – tette hozzá a kormányfő.

A 72 hektáron elterülő gyár építése 2015 áprilisában indult, ekkor ígéret meg a  cég alelnöke, Neeraj Kanwar, hogy a gyárban két éven belül megkezdik a termelést. Az üzem tehát a tervezett határidőre elkészült, és ez az első zöldmezős beruházása az indiai cégnek, amely már közvetlenül már most is ötszáz magasan képzett mérnököt és technikust foglalkoztat, ők a múlt évben egy speciális, tíz hetes oktatáson vettek részt a vállalat indiai vagy hollandiai központjaiban - tette hozzá Neeraj Kanwar, aki azt is elmondta, hogy a szakember utánpótlás érdekében több magyarországi oktatási intézménnyel, például a Miskolci Egyetemmel működnek együtt.

 

Egyre esőbbek az India és a Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok. Az eddigi indiai beruházások értéke két milliárd dollár – mondta Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete, aki azt is kiemelte, hogy a 15 millió dollárra tehető a magyar befektetések értéke Indiában, melynek növelésére bőven van még lehetőség. India gazdasága évente 7,5 százalékkal bővül, és a növekedés a következő években a várakozások szerint kétszámjegyű lesz. A magyar cégek profitálhatnak a gyors ütemű bővülésből – mondta a nagykövet.

és tehergépjármű-abroncs készül majd az indiai családi vállalkozás tulajdonában Apollo Tyres pénteken átadatott gyárában.Diószegi József Kép: Móricz-Sabján Simon Kép: Móricz-Sabján Simon -->

autóipar gumiabroncs ipar apollo-tyres
Kapcsolódó cikkek