Cégvilág

Menekültekről szóló filmet támogat a Médiatanács

KAFF- és BuSho-díjak, valamint egy azonnali forgatás támogatásáról döntött, rádiós pályázati felhívásokat és társadalmi sokszínűségről szóló beszámolót fogadott el heti ülésén a médiatanács. Műsorrendi eltérések miatt a Lánchíd Rádió 200 ezer, szabálytalan termékmegjelenítés miatt a TV2 140 ezer forintos bírságot kapott - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

A június 21-25-i 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) és a 10. Európai Animációs Játékfilmfesztiválon a médiatanács 1,5-1,5 millió forint felajánlással járul hozzá a Legjobb animációs rövidfilm, valamint a Legjobb animációs tv-sorozat kategória első díjazottjának elismeréséhez. Az augusztus 29. és szeptember 3. között Budapesten rendezett 13. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon pedig 500-500 ezer forintos különdíjat ajánl fel a legjobb magyar fikciós filmnek és a legjobb magyar animációs filmnek.

A Magyar Média Mecenatúra program Escher Károlyról elnevezett ad hoc-pályázatán csaknem 1,7 millió forint azonnali forgatási támogatást szavazott meg a médiatanács egy készülő dokumentumfilm forgatási költségeire. Az alkotás egy Szíriából visszatérő püspök találkozását örökíti meg Görögországba menekült keresztényekkel. Téglásy Ferenc rendező a koncepció szerint azt az elszántságot mutatná be, amellyel a szíriai keresztény menekültek védik önazonosságukat és életben tartják vágyaikat, hogy visszatérjenek szülőföldjükre. A forgatás befejezése után a támogatottnak a forgatott anyaggal indulnia kell a mecenatúraprogram következő dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmes pályázatán - tették hozzá.

A testület elfogadta a Kaposvár 99,9 MHz és a Veszprém 90,6 MHz helyi, továbbá a Pécs 101,7 MHz körzeti rádiós frekvenciaterveket, és a pályázati felhívások tervezetét tíz munkanapon belül közzéteszi hirdetményi úton, valamint a honlapján. Véglegesítették a Derecske 94,7 MHz és a Hajdúszoboszló 100,6 MHz rádiós lehetőségre vonatkozó pályázati felhívások végleges szövegét, amelyeket tíz napon belül szintén nyilvánosságra hoznak. A pályázati ajánlatokat a közzétételtől számított harminckettedik, illetve harmincötödik napokon lehet beadni.

A grémium pályázati nyilvántartásba vette a Hajdúnánás 93,3 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására pályázó, korábban hiánypótlásra felszólított LB Rádió Kft.-t és Kredit Holding Kft.-t, miután újabb beadványaik megfeleltek az előírtaknak.

Az Eger 101,3 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati eljárásában a Mátra Centrum Kft. visszavonta ajánlatát, a másik pályázót, az FW Befektetési Kft.-t pedig a tartalmi vizsgálat alapján nyilatkozattételre szólította fel a médiatanács.

A Lánchíd Rádióra 200 ezer forintos bírságot szabtak ki, mert egy vizsgált januári adáshéten hat napon is több ismétlést, valamint kevesebb hír-, nemzetiségi és helyi közéleti műsort sugárzott a vállaltnál.

A TV2 szolgáltatóját 140 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezték, mert a Mokka szeptember 21-i adása részletekbe menő, szabálytalan termékmegjelenítésben mutatta be egy biztosítótársaság gépjárműbalesetek esetén nyújtott szolgáltatásait. A műsor így alkalmas volt a termék direkt népszerűsítésére, és hangnemét a jelzett termékmegjelenítés hirdetési forma helyett a reklám fogalmába tartozó árubemutatásként lehetett értékelni.

médiatanács támogatás televízió filmforgatás rádió
Kapcsolódó cikkek