Cégvilág

Nyolc éve nem volt ilyen kevés cég Magyarországon

2017 első negyedévében 10 358 cégtörlés mellett csupán 6600 céget alapítottak, ezzel 540 ezer alá csökkent a cégek száma Magyarországon. A regisztrált vállalkozások száma utoljára 2009-ben volt ilyen alacsony.

Nyolc éve nem állt ilyen alacsonyan a cégszámláló Magyarországon. "Persze ez nem jelent önmagában problémát, volt honnan lejönni, továbbá a cégszám csökkenés részben a fertőzöttség csökkenését is jelenti" – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

[caption id="" align="alignleft" width="798"]Nyolc éve nem állt ilyen alacsonyan a cégszámláló Magyarországon -forrás: Opten Nyolc éve nem állt ilyen alacsonyan a cégszámláló Magyarországon -forrás: Opten[/caption]A 2017 első negyedéves cégstatisztika hozta a papírformát, a cégalapítások száma 2014 második fele óta beállt a negyedévenként 6500 körüli szintre, de a cégtörlések száma is beállni látszik a negyedévenkénti 10500 körüli szintre. Természetesen azért a helyzet nem ilyen egyszerű, egyrészt az elaprózottság, azaz az 1 lakosra jutó cégek száma még mindig nagyon magas, másrészt az egyéni vállalkozók száma dinamikusan növekszik. (Közben pedig a nonprofit társaságok száma is megugrott.)

Az adatsorhoz hozzátartozik, hogy jelenleg is több mint 85 ezer cég van valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt, azaz a rendben működő cégek száma 455 ezer körül van.

Az viszont egyértelműen pozitív jelenség, hogy a megszüntetésre irányuló eljárások között a felszámolásoknak egyre kisebb szerepe van. Immár 3 éve folyamatosan csökken a felszámolások száma, 2017 első negyedévében csak 1486 eljárás indult – mondja az Opten igazgatója. Az 1486 felszámolás azért még mindig nagyon soknak számít egy 10 milliós lakossággal rendelkező országban, továbbá a felszámolások száma azért is csökken, mert sokan már nem is bajlódnak a problémás partnereik felszámolásával. A várható felszámolási sokszor nem fedezi a behajtásba és a felszámolásba fektetett energiákat sem, nem hogy az eredeti tartozást.

Van még tehát hova fejlődnie a hazai cégstruktúrának, és ebben a fejlődésben fontos mérföldkő lehet a korlátolt felelősségű társaságok minimális jegyzett tőkéjének 3 millió Ft-ra emelése - mondja az Opten szakértője. Igaz, ez sem mindenható megoldás, de vélhetően 2017 nyarától a cégtörlések száma tovább fog emelkedni, és a gazdaságban a számon kérhető cégek aránya valamelyest növekedni fog.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2017 első negyedéves értéke átlagosan 11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Zala és Csongrád megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Komárom-Esztergom megye produkálta.

cégbejegyzés cégfelszámolás Opten Kft. vállalkozás
Kapcsolódó cikkek