Cégvilág

Orbán Viktor: A magyarok nem lottón nyerték a lehetőséget

Magyarország célja, hogy továbbra is Közép-Európa termelési motorja legyen, az Apollo Tyres pedig az egyik henger ebben a motorban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a indiai cég gyöngyöshalászi abroncsgyárának ünnepélyes átadásán.

A kormányfő a világ egyik legmodernebb, legmagasabb színvonalú beruházásának nevezte a gyöngyöshalászit. Úgy fogalmazott: a magyarok nem lottón nyerték annak lehetőségét, hogy az Apollo Tyres Magyarországon valósította meg első, Indián kívüli zöldmezős beruházását, egy ilyen döntésben ugyanis kifejeződik a magyarok jövője iránti bizalom.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaságnak akkor van esélye a sikerre, ha az indiai abroncsgyártóhoz hasonló partnerekkel sikerül szoros együttműködést kialakítania a következő években.

A világ legkorszerűbb gumiabroncs-gyára

A világ legkorszerűbb gumiabroncs-üzeme kezdi meg a termelést  Gyöngyöshalász ipari parkjában, ami nemcsak az Apollo Tyres, de a régió fejlődését is elősegíti - mondta Onkar S. Kanwar, az indiai cég elnöke a gyáravató ünnepségen pénteken.

[caption id="" align="alignleft" width="800"]Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: Móricz-Sabján Simon[/caption]A 2017-es évre az Apollo Tyres az 500 millió eurós, zöldmezős beruházással elkészült gyárban 2 millió abroncs gyártását tervezi, teljes kapacitással várhatóan 2018 őszén fognak termelni, akkora évi 5,5 millió abronccsal számolnak. (Gyöngyöshalászi egyébként magasabb iparűzési adót szeretne az Apollo-gyártól.)

Az Apollo Tyres értékesítési árbevétele pénzügyi éve harmadik, decemberrel zárult negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal 471 millió euróra emelkedett 403 millió euróról. Az és kamatfizetés, illetve értékcsökkenés előtti (EBITDA) eredmény 73,7 millió euróra emelkedett 71,2 millió euróról. A beszámolási periódusban elért nettó nyereség 40,6 millió euró lett, hat százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 38,3 millió eurónál.

Apollo Tyres Orbán Viktor abroncsgyártó beruházás
Kapcsolódó cikkek