Cégvilág

Átrajzolhatják Budapestet a jövő ingatlanfejlesztői

„Az ingatlanfejlesztés ezeregy lehetősége – pályázat szakmai mentorokkal” címmel ötödik alkalommal hirdette meg hallgatói pályázatát az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). A résztvevők hat helyszín épületei vagy területei számára találhatnak új külsőt vagy funkciót.

Idén hat témakörben is különleges ingatlanfejlesztési lehetőséget kínál a felsőoktatás résztvevőiből összeálló csapatoknak az IFK pályázata. Takács Ernő, az IFK elnöke szerint olyan szakterületeket választottak ki, ahol jelentős mértékű fejlődésre van lehetőség, és ahol a gazdasági és közérdek találkozhat.

A pályázati témák között szerepel egy boulevard kialakítás a modern irodapiac önálló lokációjává fejlődött Váci úton, ahol a pályázók az útszakaszt közösségi terekkel és zöldfelületekkel tehetnék vonzóbbá. A BME Z épületének átalakítása során – a homlokzat megújítása és az épület energiatakarékossá tétele mellett – a belső terek megújítása, a jelenlegi oktatási célú hasznosítás továbbvitele a cél. A Nyugati téren található Eiffel Csarnok esetében a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével kell újragondolni a terek városiassá alakítását – a vasúti forgalom megszüntetését követően megmaradó épületek újrahasznosítása a feladat. A Károly körúti Városháza Park városképileg is meghatározó fejlesztésére is javaslatot vár a kiíró. A pályázók elméleti síkon bekapcsolódhatnak a Liget Budapest Projekt fejlesztéseibe is, a Városliget közösségi tereinek megálmodásával. Balatonkenesén pedig a Kenese Golfközpont területéből 48 hektár hasznosítására várnak javaslatot, rekreációs területek és szállások létrehozásával.

A Nyugati téren a vasúti forgalom megszüntetését követően megmaradó épületek újrahasznosítása a feladat. Forrás: Wikipedia

A pályázati témák pontosításában, a területek bejárásában és a pályázati anyagok elkészítésében az ingatlanszakma jeles szakemberei segítik majd a pályázókat mentorként június és szeptember folyamán. Pályázni október 31-éig lehet. A dokumentációk elbírálásában a Magyar Építész Kamara, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az IFK delegáltjai, egy tájépítész és egy várostervezési közgazdász vesz részt.

Az V. Hallgatói Ötletbörze legjobb tervét kidolgozó csapat az „IFK Talentum 2017” díjat és a vele járó 800 000 forintos pénzjutalmat az V. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából, november 20-án rendezett gálavacsorán veheti át. A győztesek az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai kiállításra, a müncheni Expo Realra is elutazhatnak, ahol a diákoknak lehetőségük lesz az ágazat legújabb trendjeivel és jelentős szereplőivel ismerkedni. A második helyezett 500 000 forint, a harmadik helyezett csapat 300 000 forint pénzjutalomban részesül. Az első három helyezett csapat minden tagja legalább 1 hónapos szakmai gyakorlaton vehet részt az IFK valamely tagvállalatánál.

Az IFK 2013-ban rendezte meg először az Ingatlanfejlesztés Napját. A szakmai naphoz azóta is kiemelten kapcsolódik a Hallgatói Ötletbörze. A diákoknak 2013-ban kiírt első pályázat helyszíne a Római Part volt, 2014-ben az OPNI területére kellett megálmodni egy modern, XXI. századi, fenntartható egészségügyi intézményt, 2015-ben a Négy-évszakos Balaton címmel a Club Tihanyt kellett újragondolniuk a pályázóknak, 2016-ban pedig a Déli pályaudvar „rozsdaövezetének” rehabilitációja volt a cél.

ingatlanfejlesztés egyetemi hallgatók pályázat
Kapcsolódó cikkek